За Ляшка найбільше голосували люди з незакінченою вищою освітою

Четвер, 5 червня 2014, 15:49

За Олега Ляшка на виборах президента найбільше голосували виборці з незакінченою вищою освітою – 13,5%, найменше – із вищою (6,1%).

Такі дані фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Київського міжнародного інституту соціології та Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, які 25 травня провели Національний екзит-пол-2014.

За Юлію Тимошенко, за даними соціологів, найбільше проголосували виборці з неповною середньою освітою (18,7%), у наступних освітніх групах відсоток її підтримки зменшувався: серед тих, хто має повну середню освіту, – 14,5% голосів, із середньою спеціальною – 13,4%, незакінченою вищою – 10,4%, вищою – 10,2%.

За Петра Порошенка проголосували найбільше виборців із вищою освітою (59,1%) і найменше – серед виборців з неповною середньою освітою (51%).

За Анатолія Гриценка також найбільше голосували виборці з вищою освітою (7,7%), найменше – з незакінченою середньою.

У голосуванні за Сергія Тігіпка за рівнем освіти суттєвих відмінностей не виявилося.

За гендерним поділом, відмінності є лише у виборців Тимошенко і Гриценка: за Тимошенко жінки голосували більше, ніж чоловіки (13,8% і 10,9%), за Гриценка – більше голосували чоловіки, ніж жінки (7,1% і 5,8% відповідно).

Є певні відмінності електорату за віком: Порошенка і Тимошенко трохи більше підтримали старші виборці, а у Ляшка електорат істотно зміщений у бік молодшого виборця (15,6% серед молоді віком до 30 років).

Порошенко переміг в усіх регіонах України. Найбільше за нього проголосували у західному (62,4%) та центральному (59,8%) регіонах, менше – у південному (46,3%) і східному (39,0%).

За Тимошенко теж більше голосували у західному (14,2%) і центральному (13,8%) регіонах і менше – у південному (10,0%) та східному (7,1%).

Так само за Ляшка більше голосували у західному (9,7%) і центральному (9,6%) регіонах і менше – у південному (4,5%) й східному (3,6%) регіонах.

За Гриценка загалом рівномірно голосували у західному (6,1%), центральному (6,9%) й південному (6,2%) регіонах і дещо менше – у східному (4,9%).

Тігіпка, навпаки, підтримали виборці у південному (12,2%) та східному (9,1%) регіонах і мало віддали голосів у західному (1,1%) та центральному (2,5%) регіонах.

Михайло Добкін посів друге місце у східному регіоні (17,3%) і набрав мало голосів у решті регіонів.

Загалом 40% виборців визначилися з вибором свого кандидата ще до початку виборчої кампанії. Найбільший відсоток заздалегідь визначених – у електораті Тимошенко (62%), Петра Симоненка (62,4%) та Олега Тягнибока (50,2%).

В останній місяць до виборів визначилися 20% виборців, найбільше таких – серед виборців Вадима Рабиновича (49%), Анатолія Гриценка (29%), Олега Ляшка (26%).

В останній день до голосування та безпосередньо на виборчій дільниці визначилися 8,5% виборців, найбільше – виборці Ольги Богомолець (20%) і Вадима Рабіновича (14,2%).

Експерти, опитані соціологам, констатують, що найбільшою несподіванкою виборів став третій результат Ляшка та перемога Порошенка в першому турі. Успіх Ляшка експерти пояснюють його радикальними закликами і простотою пропонованих рішень, "радикальним популізмом" і епатажністю.

Як відомо, дані екзит-полів – опитування на виході з виборчих дільниць – були близькі до офіційного результату виборів президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...