Кремль веде проти Києва високотехнологічну кібервійну - газета

П'ятниця, 6 червня 2014, 18:43

Росія веде проти України високотехнологічну електронну війну.

Про це пише The Financial Times.

За даними джерел FT, Росія ще за кілька років до кримської кризи почала проникати в комп'ютерні системи України і в цей час проводить проти неї "високотехнологічну кібероперацію, про яку влада в Києві ледь здогадуються - про протидію немає й мови".

Мова йде як про "акти цифрового вандалізму" ("псування сайтів і атаки, що ускладнюють доступ до сервісів"), так і про більш серйозні речі, йдеться в статті.

З точки зору опитаних газетою експертів, ця операція стане "ключовим моментом" в історії кібервійни.

З 2010 року фахівці компанії BAE Applied Intelligence, яка проводить дослідження в галузі мережевої безпеки на замовлення британського міністерства оборони, спостерігають за поширенням вірусу, названого ними Snake ("Змія") і зустрічається також як Ouroburos ("Уроборос", по імені змії з грецької міфології, яка пожирає власний хвіст) і Sengoku (японське слово зі значенням "період громадянських хвилювань").

З 56 виявлених компанією варіантів цього вірусу 32 були отримані з України, з них 22 - за останні два роки, вказує журналіст.

"Малоймовірно, щоб це зробили хакери-аматори. Занадто високий технологічний рівень. Вірус дуже добре написаний і надзвичайно секретний", - розповів заступник директора BAE Applied Intelligence з кібербезпеки Дейв Гарфілд.

"Багато ознаки вказують на те, що джерелом шкідливого ПЗ є Росія - наприклад, зустрічаються в коді таймстемпи і російські імена. Деякі спостерігачі скептично ставляться до ідеї використовувати ці ознаки для пошуку винуватого, однак в експертів західних спецслужб їх трактування багато часу не займає" , - пише FT.

"У Snake широкі можливості, і, по суті, це дуже просунутий інструмент шпигунства, - продовжує Сем Джонс. - Після зараження комп'ютера він ховається глибоко в надрах операційної системи, ховаючись від всіх скануючих систем, крім найбільш витончених".

"Він може виводити будь-яку інформацію щодо вибору оператора, від особистих електронних листів до військових планів. Як кажуть джерела у військових колах, у них немає особливих сумнівів у тому, що цей вірус використовується Росією для отримання найсвіжіших оперативних розвідданих про події на Україні, причому використовується ефективно".

"Мабуть, найбільш неприємне в тому, що Snake дає своїм операторам можливість при бажанні швидко загострити ситуацію, - розповідає автор статті. - За даними аналітиків BAE, цей вірус є "цифровим плацдармом", який дозволяє доставляти будь-які інші шкідливі коди в саме серце зараженої системи".

На закінчення наводиться цитата неназваного співробітника спецслужб:

"Росія сьогодні не просто має тотальну перевагу інформації на Україні. Цифрові системи цієї країни фактично перебувають під її контролем. Грунт підготовлений".

Inopressa

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News