Джемілєв попросив Євросуд за сина, якого ув’язнили і шантажують у Криму

Середа, 16 липня 2014, 17:17

Мустафа Джемілєв просить Європейський суд із прав людини визнати незаконним утримання його сина Хайсера у СИЗО в анексованому Криму й звільнити його.

Про це один із лідерів кримськотатарського народу й депутат Верховної Ради сказав на брифінгу, пояснюючи подачу позову на РФ у Євросуд.

"Скарга стосується незаконного утримання мого сина...", - сказав Джемілєв, повідомляють "Українські новини".

Адвокат Джемілєва Аркадій Бущенко зазначив, що утримання під вартою Хайсера незаконне, бо раніше Деснянський райсуд Києва та Апеляційний суд Києва ухвалили змінити запобіжний захід і звільнити підозрюваного.

Крім того, 10 липня ЄСПЛ вжив заходів щодо забезпечення позову й згідно з п. 39 регламенту суду ухвалив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО. Європейський суд із прав людини встановив, що в цій ситуації самопроголошена кримська влада порушує право людини на свободу.

Водночас Бущенко зазначив, що кримська влада на даний момент ігнорує рішення ЄСПЛ і не відпускає ув'язненого.

Мустафа Джемілєв також розповів, що його сину Хайсеру пропонували амністію в обмін на прийняття російського громадянства, але він відмовився, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Кілька тижнів тому в інтернеті з'явилися голосні статті під заголовком "Син Джемілєва прийняв російське громадянство", і навіть був зображений паспорт на ім'я мого сина з двоглавим орлом. Я негайно послав у слідчий ізолятор адвоката, щоб дізнатися, у чому річ", - розповів депутат.

"Виявилося, слідчі органи весь час говорили моєму сину, що якщо він подасть заяву про прийняття російського громадянства, то він одразу ж підпадає під якусь амністію й буде звільнений. Мій син категорично відмовився", - сказав Джемілєв-старший.

За його словами, Хайсер разом із адвокатом написав і передав у відповідні інстанції заяву про те, що він зберігає за собою українське громадянство і не збирається отримувати російський паспорт.

"Проте, за наявними в мене даними, постійно на нього чиниться тиск, щоб він відмовився від українського громадянства… Є підстави вважати, що можуть застосувати певні заходи впливу. У тюремних умовах, як ви знаєте, усе що завгодно можна зробити", - заявив Мустафа Джемілєв.

Як відомо, на початку червня Слідчий комітет Росії по самопроголошеній і невизнаній "Республіці Крим" затримав Хайсера Джемілєва за звинуваченням в убивстві, а суд арештував його.

Його звинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 105 (убивство), ст. 222 (незаконне зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів) і ст. 226 (викрадення зброї) Кримінального кодексу Росії.

За версією слідства, у період часу з 2 квітня до 20 травня 2013 року Хайсер Джемілєв таємно взяв у батька карабін калібру 7,62 мм і 10 патронів і сховав їх у своєму домі в Бахчисараї.

27 травня 2013 року син Джемілєва у своєму домі випадково, з необережності, як говорив він пізніше, вистрелив у 30-річного Февзі Едемова – його знайомого, жителя Бахчисарайського району, який працював у будинку. Едемів помер на місці.

Було відомо, що Хайсер Джемілєв за декілька років до того лікувався в психіатричній клініці.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування