Половина українців вважають, що Росія воює з Україною

Вівторок, 22 липня 2014, 14:39

Більшість українців вважають, що наразі відбувається війна між Україною і Росією.

Такими є результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Так, відповідаючи на питання, "Як би Ви оцінили сьогоднішній стан відносин України та Росії", 57% вважають, що це війна, кожен п’ятий (19%) - політичний конфлікт, 8% - тимчасове непорозуміння, 6% - економічний конфлікт, 1% - інше, 9% - не визначилися щодо цього питання.

 

При цьому переважно як війну оцінюють сьогоднішні відносини двох держав в усіх регіонах, крім Донбасу і Харкова – в цих регіонах стан відносин вважають політичним конфліктом.

Більше половини опитаних (58%) вважають, що Україна має повністю закрити кордон з Росією, 34% - проти цього, 8% - не визначилися. Закриття кордонів переважно підтримують в усіх регіонах, окрім Півдня, Харкова і Донбасу.

 

При цьому половина респондентів (49%) вважають, що необхідно запровадити візовий режим з Росією, 41% - проти цього, 10% - не визначилися. Проти візового режиму з Росією найбільше висловлюються мешканці Півдня, Харкова і Донбасу.

Переважна більшість опитаних (75%) підтримують унітарний устрій України, 12% - федеративний, 13% - не визначилися.

Впродовж останніх 3 місяців спостерігається збільшення прихильників унітарного устрою (з 69% у квітні до 75% у липні).

Більше половини респондентів (58%) вважають, що за збройними протистояннями на Сході України стоять російські спецслужби, а половина (49%) вважають що до цього має причетність оточення колишнього Президента Януковича.

 

Ще чверть покладають відповідальність на Партію регіонів (28%) та на місцевих олігархів (24%), кожен п’ятий (18%) вважає, що за цим стоять місцеві мешканці, невдоволені політикою нової влади, 15% - радикальні нацiоналiстичнi організації, 11% - західні спецслужби, 6% - українські спецслужби, за інший варіант – 4%, не визначилися із відповіддю – 11%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування