Японія попросила Францію не продавати Росії "Містралі"

Вівторок, 29 липня 2014, 18:10

Японія у вівторок висловила "сильні побоювання" з приводу планованої поставки французьких вертольотоносців "Містраль" до Росії.

Таким чином Токіо приєднався до низки європейських країн, які виступають проти цієї операції у зв'язку з тим, що Росія досі не прийняла необхідних від неї заходів щодо припинення насильства в Україні.

Проте президент Франції Франсуа Олланд знехтував запереченнями Великобританії і США, підтвердивши плани з постачання вертольотоносців до Росії, передає "Голос Америки".

Контракт на будівництво двох великих десантних кораблів "Містраль" вартістю 1,2 мільярда євро, підписаний консервативним урядом президента Ніколя Саркозі в 2011 році, став першою домовленістю Росії з членом НАТО про продаж військової техніки.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон минулого тижня заявив, що для його країни було б немислимо виконати цей контракт після трагедії з малазійським лайнером, збитим в східній Україні.

Міністр оборони Японії Іцунорі Онодера на зустрічі в Токіо заявив своєму французькому колезі Жану-Іву ле Дріану, що Японія серйозно стурбована запланованою поставкою вертольотоносців з урахуванням потенційного впливу на безпеку Азії.

"Формулювання "сильні побоювання" у певному сенсі означає, що ми хочемо, щоб угода була скасована", — пояснив Онодера, виступаючи перед журналістами після зустрічі з ле Дріаном.

"Весь світ схвильований у зв'язку з ситуацією в Україні і ми стурбовані що спостерігається останнім часом нарощуванням сил на російському Далекому Сході. Якщо цей корабель буде розміщений у відповідності зі своєю назвою ("Владивосток" — ред.), це буде причиною для занепокоєння в усьому світі", — додав він.

На це ле Дріан відповів, що Франція розуміє побоювання Японії, проте Росія вже оплатила постачання вертольотоносців. За даними японського Міністерства оборони, він додав також, що, якби на подібні угоди поширювалися санкції ЄС, Франція б підкорилася загальними правилами.

Лідери ЄС та США в понеділок домовилися про розширення санкцій проти Росії. Як очікується, у вівторок держави-​​члени ЄС приймуть остаточне рішення з приводу більш жорстких санкцій, що передбачають, в числі іншого, закриття європейських ринків капіталу для російських державних банків і ембарго на майбутні продажі зброї.

Минулого тижня в листі очільникам європейських країн глава Європейської ради Херман ван Ромпей заявив, що представникам держав вдалося в загальних рисах узгодити принципи введення нових санкцій. У тому числі, вирішено було піддавати санкціям тільки майбутні контракти, у зв'язку з чим, Франція зможе виконати заплановану поставку побудованих для Росії вертольотоносців.

Нагадаємо, раніше Японія також оголосила про введення санкцій проти Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News