Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

ФСБ зможе черпати більше інформації зі соцмереж, про українців теж

Середа, 30 липня 2014, 16:57

Із 1 серпня в Росії набуває чинності закон, який надає право Федеральній службі безпеки РФ отримувати всі особисті дані користувачів російських інтернет-ресурсів.

Тепер ФСБ зможе безперешкодно збирати й використовувати дані громадян України, які користуються російськими соціальними мережами й електронними скриньками, нагадує "Крим.Реалії".

У Службі безпеки України радять громадян, яким небайдужа безпека особистої інформації, утриматися від використання інтернет-ресурсів російської доменної зони.

Новий закон Російської Федерації зобов'язує власників інтернет-ресурсів зберігати інформацію про своїх користувачів і надавати її спецслужбам. Також ця вимога стосується й російських блогерів, які мають більше трьох тисяч передплатників.

Новації, на думку російської сторони, повинні поліпшити безпеку в країні.

Однак норми закону чітко не прописані, роз'яснення слід шукати в підзаконних актах. І це турбує не лише російських юристів.

Українці щодня користуються російськими соціальними мережами, указують там свої мобільні телефони, інформацію про рідних, пересилають електронною поштою російських пошукових систем фотокопії різних документів, зокрема, і з позначкою "таємно".

Якщо раніше ФСБ мало можливість переглядати інформацію інтернет-користувачів лише після попереднього звернення до суду, то тепер російські спецслужби прямо будуть переглядати потрібну їм інформацію, зокрема, що стосується іноземців, наголошує видання.

Заступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун зазначив, що Україна не може впливати на рішення, які стосується російського простору.

"Є українські ресурси, міжнародні ресурси, які захищені міжнародним законодавствам, тому ми просто рекомендуємо, ми ж не можемо заборонити. Ми попередили, а якщо людина не хоче врахувати наше попередження, то вже така справа...", - сказав він.

IT-фахівці кажуть, що обійти увагу російських спецслужб неможливо, єдиний вихід із ситуації – не надавати російським інтернет-ресурсам жодної інформації про себе.

В інтернеті зараз популярні статті про те, як видалити сторінку з російських соцмереж "Однокласники" і "Вконтакте". Також Росія зможе отримувати особисту інформацію з LiveJournal ("Живого Журналу").

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування