Глава "Нафтогазу" сказав, що настав час економити газ і платити більше

П'ятниця, 4 липня 2014, 15:51

Україні необхідно скоротити споживання газу до зими хоча б на 20%, крім того підвищать ціну на газ для громадян.

Про це голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв на прес-конференції в п'ятницю.

За його словами, ситуація із забезпеченням газом "критична".

"Росія зараз не постачає газ і газ іде тільки з Європи. Щоб пережити зиму, необхідно внести зміни в законодавство, яке регулює газову сферу, і почати економію газу", - заявив голова НАКу.

Коболєв вважає, що необхідно скоротити споживання газу до зими на 6 мільярдів кубометрів, тобто на 20% від нинішнього рівня.

"Можливостей для економії газу багато, але поки в цьому напрямку зроблено мало", - констатував він.

"Нафтогаз" планує найближчим часом запустити кампанію в медіа, для того, щоб пояснити населенню необхідність економії газу", - повідомив Коболєв.

"Якщо нам вдасться зробити необхідні, нехай і не зовсім приємні речі, це допоможе нам пережити зиму", - запевнив він.

Коболєв заявив, що цього року "Нафтогаз" перейде до єдиної ціни на газ для споживачів в Україні. Відправна точка для визначення цієї ціни – 360-370 доларів за тисячу кубометрів. За цією ціною газ приходить із Європи зараз.

Вартість газу складе близько 150 гривень на місяць, а не 31 гривню, як у людей із конфоркою зараз, сказав Коболэв.

Голова "Нафтогазу" визнав, що обговорювалася пропозиція відключати гарячу воду заради економії, але це – питання дискусійне. Особисто Коболєв не бачить доцільності й великої економії у вимкненні гарячої води громадянам. Це дасть дуже не великий економічний ефект при великих політичних мінусах, вважає він.

За словами Коболєва, усім треба готуватися до "подальшого загострення, відключення газу європейцям і звинуваченням України в тому, що ми в цьому винуваті".

"Україна купує газ на реверсі. Ми зараз завантажили максимально потужності, скільки змогли, у нас залишилися невеликі незавантажені потужності по Угорщині, вони будуть дозавантажені вже не нами, а це будуть європейські компанії, які постачають газ українським споживачам. З вересня повинен відкритися малий реверс по Словаччині", - сказав він.

"Якщо ми будемо економити в тому темпі, який ми пропонуємо, ми повинні пройти зиму тільки з газом з Європи. Якщо ми приберемо з балансу той обсяг, про який я кажу, тобто напружимося хоча б раз і зробимо те, що треба було давно зробити, у нас є всі шанси пройти зиму…", - заявив Коболєв.

За його словами, зараз запас газу в підземних сховищах – "суттєвий", і "ми продовжуємо закачувати газ із Європи".

На запитання, чи зможе Україна задовольнити сама власні потреби, якщо розроблятиме видобуток газу, Коболєв відповів нечітко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування