Порошенко доручив МЗС і Генпрокуратурі звільнити льотчицю Савченко

Середа, 9 липня 2014, 14:37

Президент України Петро Порошенко дав доручення Генпрокуратурі і МЗС щодо звільнення української льотчиці Надії Савченко.

Про це повідомив керівник прес-служби президента Андрій Жигулін на брифінгу в середу в Києві, передає.

"Щойно президент дав доручення Генпрокуратурі та Міністерству закордонних справ з приводу того, щоб розібратися в ситуації з Надією Савченко", - сказав Жигулін.

МЗС України вже зробило заяву з вимогою про звільнення Надії Савченко та вжиття заходів для її повернення на Батьківщину, повідомив речник РНБО Андрій Лисенко на брифінгу.

Крім цього, сказав він, за дорученням президента Міністерство юстиції залучено для надання правової допомоги у процесі визволення українського пілота.

У свою чергу заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий поінформував, що українська влада вживає всіх заходів для якнайшвидшого звільнення української льотчиці.

"Фактично, йдеться про те, що наш громадянин викрадений з території України, і утримується за кордоном. Це абсолютно неприйнятна ситуація", - сказав він на брифінгу в середу в Києві.

Чалий нагадав, що МЗС України вже відреагував відповідною нотою російській стороні.

"Це не єдиний випадок, проте він є резонансним. Я не можу розкрити всі моменти, яким чином президент України впливає на цю ситуацію ... але ці питання по кожній людині знаходяться на контролі у президента, відповідних органів влади України", - сказав він.

Він також запевнив, що українська сторона буде здійснювати всі необхідні кроки, в тому числі за підтримки міжнародного співтовариства.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи може мати місце обмін українців, які перебувають в Росії на громадян РФ, затриманих в Україні, Чалий сказав: "Наші спеціальні структури працюють над різними схемами, і часто оголошення цього може нашкодити конкретних випадків".

За його словами, в української сторони є списки всіх людей, які затримані, і ведеться робота з їх звільнення.

31-річна штурман Савченко пройшла армійську школу ВДВ, відслужила в складі українського миротворчого контингенту в Іраку, після чого в 2009 році закінчила Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Після близько 30 днів боїв у складі добровольчого батальйону "Айдар" потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя (Луганська обл.). За інформацією ЗМІ, бойовики були готові обміняти льотчицю на 4-х бойовиків. Переговори про звільнення Савченко неодноразово зривалися.

У середу стало відомо, що Надія Савченко, знаходиться зараз у СІЗО у Воронежі, їй пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. "Савченко звинувачується органами слідства в причетності до вбивства журналістів ВГТРК під Луганськом", - відзначив офіційний представник СКР.

У СКР також стверджують, що Савченко була затримана в РФ після того як перетнула кордон без документів під виглядом біженки.

МЗС України висловив рішучий і категоричний протест у зв'язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...