Суд вирішить, чи брати під варту військових 51 бригади. Їх підозрюють у дезертирстві

П'ятниця, 1 серпня 2014, 16:01

У п'ятницю у Запоріжжі розглядається клопотання військової прокуратури про винесення щодо 16 військовослужбовців 51 бригади запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Їх підозрюють у дезертирстві.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена Валерії Лутковської.

За дорученням Валерії Лутковської у відповідь на звернення мешканки м. Кіровограда регіональний координатор зі зв'язків із громадськістю Уповноваженого в Запорізькій області Володимир Павленко зустрівся з бійцями 51 бригади Збройних сил України, які перебувають нині на території однієї з військових частин  м. Запоріжжя (41 особа).

Серед військових представники Волинської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Під час зустрічі із ними в присутності психологів було з'ясовано, що один з них  потребує медичної допомоги, оскільки, з його слів, під час бойових дій отримав контузію.

Під час перебування в Запоріжжі лікарем не оглядався, як не оглядалися й інші бійці бригади.

За наполяганням регіонального координатора Омбудсмана, командування військової частини запросило лікаря для надання медичної допомоги особам, які її потребують.

Під час спілкування військовослужбовці висловили незадоволення тим, що позбавлені права на захист через неможливість мати  адвокатів.

З їх слів, прокуратурою ведеться досудове слідство. Під час їх опитування психологічний тиск до них не застосовувався. Пояснення записувалися з їхніх  слів з фіксацією фактичних обставин справи.

Відкрите провадження перебуває на особистому контролі Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської.

Як повідомив у п'ятницю Секретаріат Уповноваженого завідувач відділу Запорізького центру надання безоплатної правової допомоги Олександр Гришин, військовослужбовців 51 бригади ЗСУ  вже почали захищати адвокати центру.

Зокрема, вони беруть участь у сьогоднішньому засіданні Жовтневого районного суду Запоріжжя, де розглядається клопотання військової прокуратури про винесення щодо 16 військовослужбовців 51 бригади запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Водночас, Олександр Гришин повідомив, що кілька громадських організацій та приватних осіб  м. Запоріжжя заявили про свою готовність  взяти на поруки підозрюваних військовослужбовців  у разі прийняття судом рішення про винесення їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Раніше журналіст Роман Бочкала на своїй сторінці у Facebook повідомив, що військовим висунуті звинувачення за ст. 409 Кримінального кодексу ("ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом"). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 10 років.

"До цього бійці перебували в статусі свідків. Прокурору незрозуміло, чому військовослужбовці залишили бойові позиції. Бійці запевняють – були змушені це зробити. Залишилися одні з автоматами проти мінометів і "Градів". Також їх звинувачують у контактуванні з ФСБ", – йдеться у повідомленні журналіста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування