Порошенко: "Беркут" та "Альфу" можуть амністувати – вони кров'ю змивають вину

Субота, 2 серпня 2014, 00:32

Президент Петро Порошенко заявив, що деяких співробітників спецпідрозділів "Беркут" та "Альфа", яких звинувачують у злочинах проти народу під час масових акцій протесту в Україні, можуть амністувати.

Про це глава держави сказав в інтерв'ю українським телеканалам.

"Відповідальність за події на Майдані – це також злочини, які не мають терміну давності",  -зазначив він.

"І щодо питань злочинів на Майдані, і щодо інших питань, в тому числі щодо подій 2 травня в Одесі, ми створили вже міжнародну слідчу комісію, яка буде брати участь у розслідуванні злочинів", - додав Порошенко.

"Мене не задовольняють темпи розслідування, але той факт, що на сьогоднішній день поновлені всі кримінальні справи, які були припинені протягом останніх 2 місяців щодо учасників розгону Майдану, я вважаю, що це правильні кроки", - сказав президент.

За його словами, наразі порушено справи проти 30 прокурорів, 11 суддів, працівників правоохоронних органів. 27 високопосадовців оголошено в міжнародний розшук.

"Частина представників "Беркуту", частина представників "Альфи" зараз героїчно воює на Сході. Я не виключаю, що за їхніми результатами у бойових операціях мені доведеться ухвалити рішення про їхню амністію. Я думаю, що це буде справедливо. Вони кров'ю змили ту вину, і ми маємо дати цю відповідь їм", - зазначив Порошенко.

Він наголосив на потребі реформування силових структур. "Маємо зробити перезавантаження правоохоронних органів, суддівського корпусу, місцевої влади", - сказав він.

Президент вважає, що "косметичні зміни не допоможуть". На його думку, має бути новий закон про поліцію, її функції і права.

Окрім того, глава держави заявив, що всі особи, які мають безпосереднє або непряме відношення до тероризму у Луганській та Донецькій областях, мають бути притягнуті до відповідальності.

"Повинна бути відповідальність і фінансова, і кримінальна. Жодна посада, зв’язки, депутатські мандати не мають захистити від цього", - сказав президент.

Він висловив підтримку ідеї залучення коштів представників великого бізнесу, особливо з Донбасу, до відновлення звільнених від окупації територій.

"Маємо стимулювати благодійну діяльність. Людина, яка просто не допомогла відновленню звільнених територій, матиме дуже поганий імідж, репутацію. Це обов’язок", - зазначив він.

Петро Порошенко також повідомив, що створюється Фонд міжнародної допомоги відновленню Донбасу. "Більшість європейських країн, США, Британія, Японія погодилися зробити внески, які будуть вимірюватися мільйонами або десятками мільйонів доларів, євро, фунтів і дозволять нам полегшити тягар відновлення", - зазначив президент.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...