"Газпром" і "Нафтогаз" знову сперечаються про гроші через плату за транзит

Четвер, 21 серпня 2014, 14:37

У "Газпромі" заявляють, що передоплата за транзит російського газу через Україну закінчилася в липні, і вже з липня почалися поточні платежі "живими" грошима.

Про це сказав журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, нагадавши українським партнерам про борг у $5,3 млрд за поставки газу, повідомляє "Интерфакс-АГИ".

"Авансові платежі "Газпрому" "Нафтогазу України" в 2012-2013 роках забезпечили оплату послуг із транзиту російського газу територією України до середини 2014 року, частково включаючи липень", - зазначив він.

"Попри наявну гігантську заборгованість "Нафтогазу України" перед "Газпромом" за поставлений природний газ, відсутність оформлених актів здачі-прийому послуг із транзиту газу й відповідних рахунків-фактур, "Газпром", керуючись принципом обов'язковості виконання взятих на себе контрактних зобов'язань, як надійний постачальник і партнер здійснив додатковий платіж у рахунок оплати за транзит у липні на адресу "Нафтогазу України", - заявив Купріянов.

За його словами, "Газпром" розраховує на виконання "Нафтогазом України" своїх зобов'язань щодо оплати заборгованості за поставлений газ і забезпечення безперешкодного транзиту газу через територію України".

Агентство уточнює, що минулого літа "Газпром" дав "Нафтогазу України" черговий аванс на $1 млрд., який би допоміг НАКу закупити газ для закачування у підземні сховища для підготовці до зими. Ставка транзиту прив'язана до ціни газу, що постачається в Україну.

У зв'язку з підвищенням ціни на газ для України після зміни влади й окупації Криму, підвищилися й прив'язані до неї ставки транзиту. Тому передоплата за транзит російського газу через Україну закінчилася в липні, стверджують у "Газпромі".

Сума доплати за транзит у липні склала $10,54 млн.

У "Нафтогазі" ж заявили, що повернуть "Газпрому" додатковий платіж за транзит газу.

"Нафтогаз України" вважає цей платіж помилковим, питання вивчається, компанія планує повернути кошти назад "Газпрому", - повідомили в прес-службі НАКу.

Україна не визнає правомірним підвищення ціни на газ із боку "Газпрому" до $485,5, відповідно й не підвищує транзитні ставки для "Газпрому".

За підрахунками "Газпрому", борг "Нафтогазу України" за поставки (не рахуючи заборгованості в рамках зобов'язань "бери-чи-плати" - $18 млрд.) склала близько $5,296 млрд: $1,451 млрд - за листопад-грудень 2013 року й близько $3,845 млрд – за квітень-червень 2014 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News