Джемілєв сподівається, що окупація Криму Росією триватиме менше року

П'ятниця, 22 серпня 2014, 10:48

Лідер кримсько-татарського народу і депутат Верховної ради України Мустафа Джемілєв сподівається що окупований Росією Крим повернеться до складу України менш ніж через рік.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Апостроф".

"Якби я знав (скільки триватиме окупація - ред.)... Боюся, що це може тривати більше року. Але сподіваюся все ж, що цей термін буде меншим", – сказав він.

За його словами, у зв'язку з вірою в швидке повернення півострова Меджліс закликає татар не залишати Крим, хоча вже близько семи-восьми тисяч представників цього народу вже були змушені виїхати.

"Ми стільки років боролися за їх повернення на батьківщину, а тут через цього Путіна хтось змушений їхати! Ми просимо перетерпіти, все-таки це ненадовго. Однак люди, звиклі до свободи, просто не можуть адаптуватися до того тоталітарному режиму, який встановлюється в Криму зараз", – зазначив Джемілєв.

Лідер кримських татар додав, що жителі Криму також розуміють тимчасовий характер окупації – наприклад, на півострові, за його словами, взагалі не оформляються операції з нерухомістю.

"Зараз там не оформляються жодні угоди – ні з земельних питань, ні з купівлі-продажу власності. Таке оформлення буде незаконним, і люди розуміють, що після звільнення від окупації всі ці рішення будуть переглядатися", – заявив Джемілєв.

Він додав, що на своїй новій посаді уповноваженого президента у справах кримськотатарського народу вже посприяв прийняттю деяких важливих для татар рішень, наприклад – про повернення на півострові історичних назв сіл і міст.

"Звичайно, фізично міняти таблички з назвами міст і сіл окупанти не дозволять. Але якщо люди знатимуть, що історична топоніміка відновлена, то багато хто, принаймні кримські татари, називатимуть міста і села саме таким чином", – пояснив Джемілєв.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування