Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Допомогу" з Росії замість "Червоного хреста" сопроводжують бойовики

П'ятниця, 22 серпня 2014, 12:12

Вантажівки з російською "гуманітарною допомогою" почали рух в український пункт пропуску "Ізварине" без супроводу Міжнародного комітету Червоного Хреста й без згоди української сторони.

Про це повідомило джерело в українських органах влади агентству "Інтерфакс-Україна".

"Колона почала рух самостійно, без згоди української сторони й без супроводу Червоного Хреста", - повідомив співрозмовник агентства.

Джерело зазначило, що російські вантажівки рухаються в п.п. "Ізварине" (Луганська область), який не контролюється українською стороною.

"Російський гуманітарний конвой рушив в Україну, але ми не супроводжуємо його відповідно до нестабільної ситуації", - підтверджує "Червоний Хрест" у Твіттері.

"Наші представники в Луганську повідомляють про сильний нічний обстріл. Ми не отримали достатніх гарантій безпеки від воюючих сторін", - зазначають у МКЧХ.

"Reuters" повідомляє з посиланням на очевидців, що близько 20 вантажівок перетнули кордон України в супроводі невеликої кількості бойовиків. Раніше вони стояли на нейтральній території.

Вранці у п’ятницю кореспондент "Інтерфаксу" з місця події повідомив, що колона з 34 "КамАЗів" із гуманітарною допомогою для сходу України перетнула український кордон – фури зникли за огорожами українського митного пункту "Ізварине".

Дмитро Тимчук із "Інформаційного спротиву" повідомляє, що 34 вантажівки з російської колони, оглянутих українськими прикордонниками й митниками раніше, відтіснили українських прикордонників, які проводили огляд колони.

"Українські прикордонники, які проводили огляд колони на території російського пункту пропуску, були відтиснені російськими військовослужбовцями, після чого колона почала рух. На даний час (12:30) колона рухається по українській території без супроводу представниками Червоного Хреста", - написав він.

"Таким чином, Москва, вже не ховаючись, продовжує провокацію за назвою "гуманітарна допомога жителям Донбасу", - заявив Тимчук.

"Входження російської колони на територію України без дозволу українських влади й без супроводу вантажу представниками міжнародних організацій – це грубе порушення з боку Росії всіх мислимих норм міжнародного права щодо визначення суверенітету й територіальної цілісності держави", - наголосив він.

За даними "Інформаційного спротиву", водії автомобілів – "винятково громадяни РФ, усі мають російські паспорти для виїзду за кордон старого зразка".

Раніше Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявило, що колона російських вантажівок із "гуманітарним вантажем" починає рух до Луганська без дозволу України, бо "штучне затягування" процесу для Росії "нестерпне".

"Готові до її супроводу співробітниками МКЧХ і до їх участі в розподілі допомоги. Розраховуємо, що в цій акції зможуть взяти участь і представники Російського товариства Червоного Хреста", - заявило МЗС РФ, наголосивши, що гарантії безпеки були надані.

Телеканал сепаратистів поширив відео про проходження російської колони, де зазначив, що вона змінила маршрут і не піде через Краснодон і Новосвітлівку, тому що "за Самсонівкою йдуть бойові дії".

Сепаратисти зазначають, що колона скоріше за все піде через через село Пархоменко і Миколаївка.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування