Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенка попереджають, що він підписав загрозливі закони

П'ятниця, 22 серпня 2014, 18:45

Правозахисники й активісти попереджають президента Петра Порошенка, що він підписав чотири загрозливі закони, які порушують права людини.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook ініціативна група "Реформа органів правопорядку в Україні".

Два з цих законів - прямо порушують Конституцію України. Інші - порушують міжнародні стандарти та права людини, зазначають експерти.

"Звертаємо увагу, що ці закони приймались як такі, що вирішують проблеми військового часу, але жоден з них не визначає строк дії норм закону, а отже діятимуть вони і після завершення АТО", - наголошують активісти.

"Кожен з цих законів принесе набагато більше загроз для громадян, аніж користі. Правозахисники пропонували президенту, як можна вирішити ті самі проблеми не порушуючи Конституцію, але їх думка не була почута, на жаль", - сказано в коментарі.

Так законопроект №4312а  передбачає "превентивне" затримання осіб, причетних до терористичної діяльності, без будь-якого рішення суду до 30 діб.

Таким чином правоохоронні органи можуть без відкриття кримінального провадження протягом 30 діб утримувати людину під вартою без рішення суду.

За таких умов особа не має жодних гарантій від свавілля, зокрема вона буде позбавлена права на захист, права не свідчити проти себе та презумпції невинуватості, зазначають правозахисники.

Законопроект №4311а дозволяє прокурору без рішення суду самостійно санкціонувати арешт особи на строк до 30 діб, обшук, доступ до речей чи документів підозрюваного, відеоспостереження, прослуховування телефонних розмов та перегляд листування.

Законопроект №4310а  надає працівникам міліції право застосовувати без попередження фізичну силу, спеціальні засоби і зброю у районі проведення антитерористичної операції.

Законопроект №4446а вносить зміни і доповнення до Закону України "Про прокуратуру" і тим самим повністю відновлює у структурі органів прокуратури України систему військових прокуратур.

В той же час вилучення із структури органів прокуратури військових прокуратур відбулося у 2012 році на вимоги стандартів Ради Європи у сфері реформування прокуратури, наголошують експерти.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування