Яценюк пропонує децентралізацію у податках

Середа, 6 серпня 2014, 15:30

Кабінет міністрів просить Верховну Раду підтримати на засіданні у вівторок закон про бюджетну децентралізацію.

Як повідомив на засіданні уряду в середу прем’єр Арсеній Яценюк, відповідний законопроект буде внесений урядом до наступного пленарного тижня.

За його словами, законопроект передбачає передачу регіонам прав на бюджетну автономію.

"Хочете більше заробляти? Ви отримаєте таку можливість. Ви отримаєте інструменти у вигляді тих податків, які збираються і залишаються у місцевих бюджетах. Чим краще працюєте, тим більше заробляєте", - зазначив він.

"Чим гірше працюєте на місцях – тим менше заробляєте, і вас виженуть люди, оскільки в місцевих органах влади ви всі обрані", - додав Яценюк.

За словами прем’єра, місцеві органи влади отримають не лише повноваження і ресурси, а й нестимуть відповідальність за перерозподіл бюджетних потоків.

"Тепер місцеві ради самостійно будуть приймати свої бюджети, не чекаючи на рішення центрального уряду", - зазначив він.

Крім того, за словами Яценюка, в парламенті вже знаходиться законопроект про об'єднання територіальних громад.

"Ми не повторюємо помилок, коли адміністративно-територіальну реформу робили з-під палки. Наш закон передбачає наступне: хочете об'єднатися самостійно – об’єднуйтеся", - сказав він.

"Якщо ви об'єдналися і стали сильнішими, то у вас більше грошей і сильніша економіка", -наголосив Яценюк.

Крім того, за його словами, уряд готовий передати на місця, а саме на обслуговування  в банківську систему кошти, які зараз обслуговуються виключно держказначейством.

"Зібрали податки, розмістили в своєму банку і користуйтеся своїми грошима, як того вимагає територіальна громада", - сказав він.

Яценюк також додав, що місцева влада матиме повноваження ухвалювати рішення щодо самостійного взяття кредитів від міжнародних фінансових організацій, якщо вони вважатиму, що здатні їх погасити.

"Уряд відмовляється контролювати і давати дозволи на отримання відповідних кредитів", - сказав він,

За словами Яценюка, уряд наполягає на необхідності внесення змін до Конституції щодо децентралізації повноважень центральної влади.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування