Суд відмовився взяти під варту офіцера з 72-ї бригади, який вивів солдат у Росію

Четвер, 7 серпня 2014, 11:34

Суд відмовився взяти під варту командира однієї з рот 72-ї бригади капітана Олександра Портяненка, який перевів своїх солдат з поля бою на територію Росії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Натомість Жовтневий райсуд Дніпропетровська 6 серпня вирішив відпустити його на поруки представника "Правого сектору" Андрія Денисенка і члена правозахисної групи "Січ" Дмитра Реви.

Портяненка разом з іншими солдатами підозрюють у самовільному залишенні місця служби і навмисному знищенні військового майна.

Таким чином, суд відмовився задовольнити клопотання сторони обвинувачення, яка вимагала взяття військового під варту.

Сам Портяненко перед засіданням відкинув звинувачення у дезертирстві. Він зазначив, що разом з 11-а своїми бійцями перетнув кордон і опинився на території Росії випадково.

"Стосовно мого підрозділу – це сталося випадково. Основна наша ціль була – домовленість про проходження по буферній зоні, щоб ми могли пройти своєрідний коридор. Це б гарантувало, щоб ми не потрапили під обстріл. Ще раз наголошую: ми – не дезертири, не перебіжчики, притулку не просили", – пояснив він.

Портяненко також додав, що частина техніки була пошкоджена ще під час обстрілу з боку противника, а частину солдатам довелось знищити самим, щоб запобігти її потраплянню в руки ворога.

Дата наступного судового слухання у справі Портяненка поки не відома.

У понеділок в Міністерстві оборони заявляли, що 438 солдатів бригади та прикордонників у неділю змушені були перейти російський кордон в районі російського селища Гукове, коли у них скінчилися набої. 

У понеділок завдяки переговорам на батьківщину повернулося 180 військових. У вівторок Росія відправила до України ще близько 200 солдатів. 

Відтак у Росії залишається ще близько 60 українських військових. За даними командира 72-ї механізованої бригади Андрія Грищенка, ФСБ намагається їх перевербувати, у зв’язку з чим частина військових оголосили голодування.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування