Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ: російські спецслужби атакували комп’ютери уряду та громадян вірусами

П'ятниця, 12 вересня 2014, 16:44

СБУ викрила й припинила чергову інформаційно-технічну диверсію російських спецслужб з отримання доступу до персональних даних громадян та службової інформації держорганів України.

Про це йдеться у повідомленні Служби.

"Під час заходів з протидії інформаційній агресії РФ проти України виявлено шкідливе програмне забезпечення, яке спецслужби Росії використовували для  отримання несанкціонованого доступу до відомостей, що обробляються на комп’ютерах", – сказано у повідомленні.

Згідно з ним, на особисті та службові поштові скриньки українців здійснювалась масове поширення повідомлень з посиланням на начебто важливу інформацію "про сепаратистів на території Донецької та Луганської областей".

Назви таких листів та адреси відправників постійно змінювались. Зокрема, один з них нібито містив загальний список заручників, які утримуються терористами.

Насправді листи містили посилання на файл, уражений шкідливим вірусом, який забезпечував повний контроль над комп’ютером. Встановлено, що керування цими атаками здійснювалось з єдиного контрольного центру російських спецслужб.

За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, російські спецслужби, ймовірно, продовжуватимуть такі атаки, використовуючи методику психологічних диверсій.

"Адже першою реакцією кожної нормальної людини, яка отримала листа з такою назвою, буде відкрити його, щоб кинутись на допомогу. У цьому цинічний розрахунок", – сказав він.

"СБУ закликає громадян бути пильними, звертати увагу на адресу відправника, видаляти підозрілі листи, повідомляти про випадки такої фейкової розсилки правоохоронним органам", – додав Лубківський.

Як відомо, на початку серпня британська Financial Times повідомила, що урядові комп’ютери України були вражені російськими вірусами. У свою чергу українська Держслужба спеціального зв’язку запевнила, що це неправда.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування