Кількість порушень прав журналістів збільшилась майже вдвічі

Вівторок, 16 вересня 2014, 17:13

За 8 місяців 2014 році в зв'язку з війною та подіями на Майдані збільшилася кількість випадків порушення прав журналістів.

Про це повідомляє ІМІ на основі барометру свободи слова.

Так у 2014 році зафіксовано 7 випадків вбивств журналістів, 70 випадків викрадення, 120 фактів цензури, 120 випадків перешкоджання журналіста і 265 нападів і побиття.

"Тут вказані тільки основні категорії порушень. 840 це загальна кількість порушень. Тут враховані і погрози, і юридичний тиск і інші порушення. Просто ми обрали саме фізичну агресію. Ми, на жаль, не бачимо розслідувань, не бачимо системного діалогу з владою", - пояснила "Українській правді" виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

 Клікніть на збільшення

Вона також пояснила причину зростання кількості порушень в порівнянні з попередніми роками.

"Було два основних виклики –  це протистояння влади і народу на Майдані і російська агресія на сході України та в Криму", - сказала Романюк.

Як в 2013 році , так і в 2014 році найбільша кількість порушень прав журналістів відбувалася з боку правоохоронці.

"На Майдані кількість нападів була більшою, ніж в АТО. На Сході можна говорити про викрадення, утримання в заручниках, вбивства, залякування, напади", - пояснила Романюк.

Вона також уточнила, що  з 7 убивств журналістів під час виконання їхньої професійної діяльності один працівник ЗМІ загинув під час Майдану, а інші 6 – в АТО.

"Загалом загинули 10 журналістів. Двоє у Небесній сотні, а Олег Задоянчук був мобілізований і загину в АТО", - пояснила Романюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування