Рада провалила створення Антикорупційного бюро

Вівторок, 16 вересня 2014, 19:53

Верховна Рада не підтримала законопроект  №5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції".

За проголосувало всього 218 народних депутатів. Проти – 24 парламентарі, більшість з яких входять до групи "Економічний розвиток".

Не голосували за проект закону, що мав утворити Антикорупційне бюро, присутні у залі народні депутати з "Батьківщини", Партії регіонів, "УДАР", групи  "Економічний розвиток" та позафракційні.

Іще 163 депутати були відсутні у сесійному залі та проігнорували ухвалення важливого антикорупційного закону. Тепер до розгляду законопроекту Рада може повернутися 14 жовтня.

Законопроектом №5085 пропонується створення Національного Антикорупційного Бюро, яке займатиметься боротьбою з корупцією виключно серед високопосадовців, а саме: міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, військовослужбовців вищого офіцерського складу, керівників великих державних підприємств, тощо.

У разі його голосування ще нинішнім складом Верховної Ради, створення такого бюро можливе вже до кінця 2014 року. Ухвалення цього законопроекту до кінця жовтня є однією з ключових вимог МВФ для надання третього траншу фінансової допомоги Україні.

"Кожен депутат, хто не підтримує цей законопроект є банальним злодієм, якому є що приховувати, - стверджує Віталій Шабунін, голова "Центру протидії корупції". – І це має стати головним сигналом для їхніх виборців".

Крім того, у вівторок Верховна Рада відхилила 2 схожих законопроекти про створення Антикорупційного бюро №4780 і 4780-1, давши можливість зареєструвати компромісний президентський законопроект, який розроблявся Кабміном та громадськістю і враховує всі ключові моменти з обох поданих раніше законопроектів.

"Законопроект передбачає, що компетенція НАБ поширюватиметься винятково на корупційні злочини у державному секторі та в органах самоврядування і не зачіпатиме приватний бізнес, -  підкреслив Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency InternationalУкраїна.

"Однією з функцій бюро стане розшук та повернення активів корумпованих чиновників. Передбачено створення внутрішнього підрозділу, який перевірятиме працівників на доброчесність та з'ясовуватиме чи відповідає спосіб їх життя отриманим доходам. Даний законопроект був підтриманий всіма експертними спільнотами та партнерами, зокрема міжнародним фондом "Відродження" та ПРООН, він пройшов низку міжнародних експертиз і був визнаний як такий, що відповідає світовим стандартам щодо боротьби з корупцією", - додав він. 

Законопроект про створення Національного Антикорупційного Бюро був підготовлений Кабінетом міністрів спільно з експертами Антикорупційної групи "Реанімаційного пакету реформ" та зареєстрований президентом як невідкладний.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News