Геращенко: Закон Порошенка передбачає поступове повернення територій Донбасу

Середа, 17 вересня 2014, 16:41

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування у Донецькій і Луганській областях не передбачає надання Донбасу особливого статусу.

Про це під час брифінгу сказала уповноважений президента з питань врегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко, передає прес-служба Порошенка.

"Цим законом фіксується складна реальність, яка є сьогодні. Районам, які поки що знаходяться під контролем бойовиків, українська влада надає спеціальні можливості місцевого самоврядування для того, щоб вирішити конфлікт у невоєнний спосіб", - зазначила Геращенко.

За її словами, одним з положень цього документу є децентралізація влади.

Уповноважений президента підкреслила, що Закон передбачає поступове повернення територій Донбасу під контроль української влади і повне відновлення суверенітету на цих територіях. Дія Закону - 3 роки.

"Україна буде в першу чергу відновлювати інфраструктуру тих районів, які сьогодні повернуті силами АТО під контроль української влади", - наголосила Геращенко.

Вона повідомила, що наприкінці жовтня – на початку листопада у Києві відбудеться донорська конференція, під час якої обговорюватиметься питання фінансування відновлення інфраструктури Донбасу - і це також є частиною Мирного плану Президента Порошенка.

Вона також наголосила, що місцеві вибори на Донбасі, які заплановані на 7 грудня, мають відбутися під моніторингом місії ОБСЄ.

Геращенко висловила переконання, що одним із перших законів, які ухвалить Верховна Рада восьмого скликання, стане закон про децентралізацію влади, внесений на розгляд парламенту президентом.

"Цей закон запропонує Україні європейську модель посилення місцевого самоврядування, надання більших прав всім місцевим громадам", - сказала вона.

Коментуючи ухвалення Закону щодо недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донбасу, який ухвалено Парламентом 16 вересня, Уповноважений Президента підкреслила, що під амністію потрапляють лише ті люди, які вчасно складуть зброю і які не здійснили тяжких злочинів проти людства.

"Жоден покидьок, вбивця, мародер, терорист, ґвалтівник, той, хто був причетний до знущання над українцями, той, хто збивав "Боїнг" (17 липня 2014 року), не підпадає під дію цього Закону", - наголосила Ірина Геращенко.

Геращенко також поінформувала, що у call-центрі СБУ зареєстровано понад 2400 полонених та зниклих безвісти. Приблизно 1000 громадян за весь цей час вдалося звільнити з полону.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News