Джемілєв: "Влада" Криму "тисне" на кримських татар усе дужче

Неділя, 21 вересня 2014, 16:25

Поки Крим залишається окупованою територією, вирішувати проблему кримських татар, на яких все частіше стали чинити тиск місцева влада, неможливо.

Таку думку в інтерв'ю Deutsche Welle висловив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Ми звертаємося до всіх міжнародних інстанцій, підтримуємо відносини з посольствами. Але я не думаю, що це спричинить якийсь ефект, оскільки ми маємо справу з державою, яка не дотримується ні моральних, ні етичних, ні правових норм ", - зазначив Джемілєв.

За його словами, "можливо, можна як послабити пресинг на кримськотатарський народ, але вирішити проблему до звільнення Криму від окупації неможливо".

За підрахунками Джемілєва, за останній час на території анексованого Росією півострова силовики провели 30-40 обшуків в будинках кримськотатарських активістів, членів Меджлісу, в мечетях, медресе, бібліотеках у пошуках зброї, наркотиків і так званої забороненої літератури.

"Особливо "полюють" на мої книги. Силовики в основному і самі не розрізняють, яка саме література заборонена, але застосовують цей привід, щоб проводити обшуки. Були попередження і телебаченню. Наприклад, два дні тому каналу АТР (кримський телеканал, який веде мовлення, зокрема, кримськотатарською мовою) Погрожували закриттям, оскільки в ефірі показали фрагмент інтерв'ю зі мною", - повідомив Джемілєв.

Як відомо, 21 вересня у Криму прикордонники три години допитували члена Меджлісу кримськотатарського народу, директора інформагентства "QHA" Гаяне Юксель,  яку, раніше висадили з поїзда у Джанкої та тримали у поліцейському відділку.

Після допиту жінку відпустили.  За словами Юксель,  правоохоронці запитували у неї про мету візиту до Києва. Ніяких документів щодо цілей допиту їй не надали.  Жінка поверталася з Києва від чоловіка, якому нещодавно оголосили про заборону в'їзду до Криму.

Разом з тим з 15 до 20 вересня у будівлі Меджлісу у  Сімферополі кілька разів проводили обшуки озброєні люди. 

Федеральна служба судових приставів РФ з'явилася в Благодійний  фонд "Крим", який перебуває в будівлі Меджлісу. Директору фонду "Крим" Різу Шевкієву пристави оголосили, що фонд не має права розпоряджатися майном, яке йому належить, зокрема, нерухомістю, тобто будівлею, у якій розташовується Меджліс.

Майно почали конфісковувати. 

Також обшукали квартиру члена Меджлісу Ескендера Барієва, в якого вилучили комп'ютерну техніку. Ще один обшук пройшов у будинку голови Білогірського регіонального Меджлісу Мустафи Асаба. 

У МВС і Слідчому комітеті Криму від коментарів відмовилися.

Представники Меджлісу розцінюють те, що відбувається, як "залякування соціально активних людей, як елемент психологічного впливу".

Крим.Реалії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...