Порошенко розповів, чому не пояснив народу "законів по Донбасу"

Неділя, 21 вересня 2014, 20:09

Президент Петро Порошенко "не вийшов до народу і не пояснив, які закони по Донбасу будуть голосуватися у Верховній Раді і які були проголосовані", тому що фізично не встиг, бо в той же день після голосування вилетів до США.

Про це Порошенко заявив, відповідаючи на питання в інтерв'ю українським телеканалам. 

"Одразу після обрання мене президентом був презентований мій "мирний план" з врегулюваня конфлікту. Перший - амністія, другий – спецрежим, децентралізація влади. Що змінилося з того часу? Значно скоротилась територія, окупована бойовиками,  та ми чітко визначили предмет цих законів – "особливий статус", зокрема. Однак немає особливого режиму і статусу регіонів. Назва законів і їх зміст звучить абсолютно по-різному – "про місцеве самоврядування" регіонів", - зауважив Порошенко.

На уточнення, що голосування відбувалося у дивний спосіб, і тепер неможливо підтвердити, хто за "закони по Донбасу" голосував, хто ні, і чи голосував взагалі, Порошенко заявив: "Перше - форма і спосіб голосування ВР – це справа депутатів. Друге – я підтримую закрите голосування. Депутати голосують не в сліпу, свідомо. Третє – зараз вибори. Виборчий запал при мотивації депутатів має бути прибраний".

Як відомо, голосування за "закони по Донбасу" відбулося у закритому режимі 16 вересня: Верховна Рада проголосувала законопроекти про особливий статус Луганської і Донецької області та про амністію.

На табло ВР не були відображені результати голосувань, тому самі депутати не знають, хто підтримав ці документи. Було лише оголошено, що за проект про особливий статус проголосували 277 депутатів, за проведення амністії – 287.

"Обидва закони про легалізацію ДНР і ЛНР протягли з порушенням процедури. Таємне голосування було незаконним", - прокоментував голосування депутат Андрій Шевченко.

Згідно із законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей місцеві вибори відбудуться 7 грудня 2014 року. Раніше в документі, розданому депутатам в понеділок, Порошенко пропонував провести вибори 9 листопада 2014 року.

На три роки запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, розташовані станом на день набрання чинності цим Законом у межах району проведення АТО.

Законопроект про амністію передбачає звільнення від відповідальності "учасників збройних формувань", членів самопроголошених органів у Донецькій та Луганській областях, а також людей, які протидіяли проведенню антитерористичної операції.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування