Керрі нагадав Лаврову, що треба вивести з України і зброю

Середа, 15 жовтня 2014, 09:39

Росія має цілковито дотримуватися мінських домовленостей від 5 вересня, а сепаратистські "референдуми" в Луганську і Донецьку не будуть визнані світом.

Про це заявив Державний секретар США Джон Керрі після тригодинної зустрічі з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим у Парижі.

Голова Держдепартаменту США наголосив, що єдиним легітимним волевиявленням в Україні будуть вибори до Верховної Ради 26 жовтня і місцеві вибори 7 грудня.

"Будь-які спроби провести референдуми в Луганську та Донецьку щодо незалежності є порушенням угод у Мінську, і їхні результати не будуть визнані Україною та міжнародним співтовариством", - сказав він.

Керрі заявив, що говорив Лаврову про необхідність виконати всі 12 пунктів "мінських домовленостей".

Зокрема, мають припинитися обстріли Донецького аеропорту і в інших місцях на Сході України, іноземні війська й озброєння мають вийти з України, всі заручники мають бути звільнені. Держсекретар США особливо згадав про Надію Савченко, яка перебуває за ґратами в Росії.

Крім того, нагадав Керрі, має бути відновлено контроль України за кордоном із Росією.

Як сказав Керрі, деякі з цих пунктів Росія вже почала виконувати. Зокрема, Росія нібито виводить свої війська з України. Але їй іще треба вивести і важкі озброєння, наголосив держсекретар США.

Він нагадав Лаврову, що тільки виконання цих зобов’язань може призвести до зняття з Росії частини накладених на неї санкцій.

"Радіо Свобода", "Bloomberg"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування