Російські військові в Україні: десантники, мотострілки, миротворчий контингент - ЗМІ

Четвер, 2 жовтня 2014, 12:09

Більшість російських військових, загиблих, поранених чи зниклих в Україні, служили в п'яти частинах ВДВ, які складають російський миротворчий корпус.

Зокрема, були серед них ульяновські, костромські, псковські, новоросійські і рязанські десантники, пише РБК, зібравши і проаналізувавши дані про цих людей.

Крім того, за даними видання, в Україні побували російські мотострілки, зокрема миротворці з Самарської області.

28 серпня кореспондент "Еспресо-ТВ" Єгор Воробйов опублікував у мережі сюжет про полонених солдатів 31-ї Окремої десантно-штурмової бригади (ОДШБ) ВДВ Росії, дислокованої в Ульяновську.

На записі десантники Руслан Ахметов та Арсеній Ільмітов розповідали, як прибули для навчань у Ростовську область, а наступного дня опинилися в Україні. Відео було записане в селищі Многопілля, в "імпровізованій лікарні" у будівлі школи, де лікували одного з бійців російської армії.

За два дні сам журналіст Воробйов потрапив у полон, він досі не повернувся додому.

Знайомі Ільмітова і Ахметова з соцмереж на прохання РБК впізнали їх у сюжеті Воробойова, але їхні родичі розмовляти з журналістами не стали.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко вважає, що десантники загинули під час обстрілу колони українських військових.

Комбат "Дніпра-1" Юрій Береза ​​розповів, що Ільмітова, Ахметова і ще до 20 російських солдатів узяли в полон біля Багатопілля у 20-х числах серпня. Про те, що затримані служать в армії РФ, йому відомо зі слів самих полонених: документів при них не було. "Я дав слово офіцера, що якщо нам дозволять вийти (з оточення), ми віддамо полонених. В кожній машині сидів один російський полонений", - сказав Береза​​.

29 серпня біля села Новокатеринівка по колоні відкрили вогонь. "Машину з ними (Ільмітовим і Ахметовим) на моїх очах розстріляли", - стверджує комбат.

У частині, де служили десантники, говорити про участь бійців в українських подіях відмовилися. Так само вчинили у всіх інших підрозділах.

За розрізненими даними, 31-а ОДШБ з Ульяновська втратила ще мінімум 2 контрактників: Ільнура Кільчінбаєва й Олександра Білозьорова. Обидва в кінці серпня виїхали на навчання в Ростовську область і, як сказали рідним, загинули 25 серпня.

10 десантників дислокованого в Костромі 331-го гвардійського полку ВДВ, затриманих 24 серпня біля села Дзеркальне в Донецькій області, повернулися в РФ. За версією російської сторони, десантники заблукали під час навчань. 31 серпня їх передали в РФ. 9 із них, які були на відео СБУ, вже повернулися в Кострому, а 1 із серйозними пораненнями залишається в опіковому центрі в Петербурзі, розповіли родичі.

Однак є і загиблі з 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, дислокованої в Іванівській і Костромській областях.

2 вересня у Володимирі був похований Сергій Селезньов. Представник військкомату стверджував, що солдат загинув під час навчань у Ростовській області. Обставини загибелі Андрія Пилипчука з Костромської області не з'ясовані.

В адміністрації костромського кладовища РБК розповіли про поховання 3 загиблих "на Україні" костромських військових. Судячи з надгробних табличок, Сергій Герасимов, Олексій Касьянов і Євген Каменєв загинули 24, 25 серпня і 3 вересня.

Дружина одного з товаришів по службі Герасимова розповіла, що російські військові були в Україні, її чоловік повернувся звідти в Ростовську область у перші дні вересня.

20 серпня стало відомо, що біля села Георгіївка Луганської області українська армія захопила БМД-2 з документами і зброєю військових із 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, дислокованої під Псковом.

Серед знайдених у БМД речей були паспорт і водійські права Миколи Кригіна з Псковської області та Іллі Максимова з Саратовської, а також журнал вечірньої перевірки з довгим списком прізвищ десантників.

А 25 серпня у Пскові ховали десантників Леоніда Кічаткіна та Олександра Осипова, які згадувалися в журналі звільнення рядового складу, знайденому в БМД. На могильних табличках дати загибелі: 19 і 20 серпня.

Мати Максимова вимагала від командування інформації про сина, пізніше він знайшовся у Пскові, але так і не пояснив, що його документи робили в БМД в Україні.

ЗМІ у Воронежі, Оренбурзі і Комі повідомляли про загибель Антона Короленка, Дмитро Ганіна і Максима Мезенцева, які служили у псковської дивізії.

Видання "Чита.Ру" з посиланням на військкомат повідомило про загибель під час навчань під Ростовом читінця Миколи Шараборіна, який служив у Новоросійську, де дислокована 7-я гвардійська десантно-штурмова дивізія. Пізніше в новинах ВГТРК його назвали добровольцем, а місцем загибелі - Донецьку область.

Про загибель 28 липня астраханця Ільдара зі 137 гвардійського полку 106-ї гвардійської дивізії ВДВ, дислокованої в Рязанській області, повідомив експерт Комітету солдатських матерів Анатолій Салін. Видання "Kаспій.інфо" назвало прізвище солдата - Максутов. У ВКонтакте десантника побачили статус "На Україну!".

27 серпня СБУ оголосила про затримання Петра Хохлова: на відео 19-річний уродженець Новоузенська Саратовської області стверджує, що він - рядовий 9-ї окремої мотострілкової бригади, дислокованої в Нижньому Новгороді. Його товариш по службі розповів РБК, що Хохлов сирота і виховувався в інтернаті.

Хохлов на відео казав, що з товаришем по службі Русланом Гарафієвим пішов у самоволку і потрапив у Луганську область, спокусившись винагородою, яку отримують т.зв. "ополченці" (бойовики) на Донбасі.

Брат і наречена Хохлова намагаються з'ясувати долю затриманого. Знайти родичів Гарафіева не вдалося. В СБУ відмовилися коментувати їх долю.

"Комсомольская правда" писала, що ще два контрактники 9-ої бригади Армен Давоян та Олександр Воронов загинули "на кордоні з Україною" в Ростовській області. Нібито їх товариші по службі повідомили, що ті 14 липня потрапили під обстріл, захищаючи біженців. Пізніше стаття з сайту газети була видалена. РБК з'ясувати нічого не вдалося.

Наприкінці серпня ЗМІ в Іркутську, Астрахані та Башкирії з посиланням на військкомати і рідних повідомили про похорон Вадима Ларіонова, Костянтина Кузьміна і Марселя Араптанова з 17-ї і 18-ї окремих мотострілкових бригад, дислокованих у Чечні. Всі троє, за офіційною версією, загинули під час навчань під Ростовом.

Пермські ЗМІ повідомили про загибель під час навчань в Ростовській області Василя Караваєва з 21-ої окремої мотострілкової бригади, дислокованої в Тоцькому районі Оренбурзької області.

Організатор Facebook-спільноти "Груз-200" Олена Васильєва опублікувала копію наказу про зняття з усіх видів забезпечення з 4 вересня ще 6-ти військовослужбовців тієї ж частини: Віктора Карпухіна, Микити Суркова, Віталія Глущенка, Олександра Нікуліна, Миколи Мильнікова та Сергія Димова. Вони теж могли загинути.

Виїжджали на навчання в Ростовську область і бійці 15-ї окремої мотострілкової бригади миротворчих сил, дислокованої в селищі Рощинський Самарської області. Двоє родичів бійців розповіли РБК, що миротворці в кінці серпня були в Україні, а 2 вересня повернулися через Краснодон у Ростовську область - і стали готуватися до можливої ​​нової відрядженні в Україну.

Родичі костромських військових стверджують, що в Ростовську область відправили не менше батальйону (400-500 бійців). Полковник Хотулєв відмовився назвати кількість. А за оцінкою псковського депутата Льва Шлосберга, до кордону з Україною перекинули понад 2 тисяч бійців із 76-ї дивізії.

Навесні костромські, псковські і ульяновські десантники разом із бійцями інших частин брали участь в операції з "приєднання" Криму до РФ, зазначає також РБК.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування