Газова угода між Україною і РФ має бути підписана 29 жовтня – єврокомісар

Вівторок, 21 жовтня 2014, 21:28

Україна, Росія та ЄС остаточно погодили вартість газу на зимній період і наступного тижня має бути підписаний тимчасовий договір щодо газопостачання.

Про це заявив єврокомісар з питань енергетики, віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер під час прес-конференції в Брюсселі у вівторок, яка відбулася за підсумками тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС.

"Ми маємо надію, що наступної середи в Брюсселі відбудеться остання тристороння зустріч, за підсумками якої ми підпишемо угоду", - заявив комісар.

Еттингер, серед іншого, повідомив, що погоджено схему формування ціни.

"Російські партнери гарантували ціну 385 доларів. Ця ціна не може бути змінена рішенням парламенту, або уряду, або шляхом (застосування) експортного мита", - зазначив він. Міністр енергетики РФ Олександр Новак додав, що знижка буде надана шляхом скасування експортного мита, а її незмінність буде гарантована міжурядовою угодою.

За словами комісара, домовленість передбачає сплату вартості газу Україною і зазначив, що розглядається можливість допомогти Україні для здійснення такого платежа.

"Україна отримає рахунок від Газпрому, оплатить його, і після того отримає газ", - заявив він. З цього випливає, що сторони погодили перехід Україну на режим закупівлі газу за передоплатою. Окрім цього, має бути сплачений борг за 2013 рік в обсязі $1,451 млрд

Водночас, представник ЄК не дав гарантії того, що угоду між сторонами гарантовано буде підписано і зазначив, що у ЄС є плани дій у іншому випадку.

Російська сторона підтвердила інформацію про досягнуті домовленості. "Узгоджені всі позиції, крім джерела коштів для оплати поставок. Ми вважаємо, що частину навантаження повинна взяти на себе Єврокомісія, оскільки Україна більше не може накопичувати заборгованість", - заявив  Олександр Новак.

Новак підтвердив, що газ буде поставлений по передоплаті. "Постачання газу буде здійснюватися в режимі передоплати. Скільки коштів буде сплачено Україною - стільки газу буде поставлено", - заявив він.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування