Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт: Україна потребує плану Маршалла

Четвер, 23 жовтня 2014, 13:27

Україна заслуговує не на кредити і позики, а на план Маршалла, який варто започаткувати на донорській конференції в грудні.

Про це пише у свій статті експерт Андрес Ослунд в його статті для видання The Financial Times.

"Україна потребує будь-якої іноземної допомоги, яку тільки вона може отримати, але вона повинна бути скоординована. Київська влада вже сформувала робочу групу за планом Маршалла для України під головуванням Володимира Гройсмана, заступника прем'єр-міністра", - нагадав він.

"Основна відмінність від 1948 року, що ЄС повинен взяти на себе ініціативу. Він має необхідні засоби. Колишній прем’єр Литви Андрюс Кубілюс запропонував, що ЄС віддає  3% свого бюджету на 2014-20 - тобто, 30 млрд € - у вигляді грантів Україні", - зазначив експерт.

"Запустити план Маршалла для України варто на плановій конференції донорів в грудні після відкриття нового українського парламенту і формування нового уряду", - вважає Ослунд.

"Україна розорена війною, економічна та фінансова криза в ній посилюється. Вона потребує великих реформ, значної міжнародної допомоги, не тільки кредитів, а й широких грантів. Вона потребує екстрених викликів для плану Маршалла", - вважає Ослунд.

Зараз, як у 1947 році слова державного секретаря США Маршалла актуальні: "Логічно, що США мають зробити все, що можливо, щоб допомогти повернути нормальне економічне здоров'я світу, без якого не можлива політична стабільність  та гарантований мир". Але сьогодні тягар лежить на ЄС, пише Ослунд.

Він нагадав, що обсяг виробництва в Україні впаде на 10% цього року, дефіцит бюджету зросте до 15% від валового внутрішнього продукту, і державний борг в більш ніж 100% ВВП в наступному році. Девальвація гривні вже становить 60%.

Він вважає, що наразі існує п'ять причин для створення плану Маршалла для України.

По-перше, це причина економічної катастрофи у війні, яку Кремль розв’язав проти України 27 лютого. Ослунд зазначає, що через дії Росії зупинилися шахти, виробництво на Донбасі.

Другою причиною він назвав те, що Україна як Європа після другої світової війни має реформувати державу і економіку. Після демократичного прориву в лютому, виборів Порошенка в травні та парламентських виборів цієї неділі, Україна буде готова для важливих завдань. Якщо ЄС має серйозні наміри щодо ратифікованої Угоди про асоціацію з Україною, він має продемонструвати це зараз.

По-третє,  якщо необхідний капітал видавати як кредити, Україна не буде фінансово стійкою. Він нагадав, що у квітні Україна отримала кредит у 33 мільярди, але більшість з цих грошей є кредитами, який Україна маж повернути.

Четверте, метою Плану Маршала був захист вільного світу від військових і диверсійних загроз Радянського Союзу.

"Сьогодні Європа вчергове стикається з такою серйозною загрозою безпеці. Цього разу з боку Росії. Європа має протистояти цій загрозі", - вважає Ослунд.

"Врешті решт, Захід потребує нової форми альянсу. НАТО не достатньо, а іншого альянсу, який би включав ЄС та США, не існує. Роками російський президент Путін неодноразово вдавався до агресії, використовуючи газ, торгівлю. Сьогодні ЄС, США, Канада, Японія та інші західні країни підтримують Україну у двосторонніх відносинах. Вони б всі мали більше переваг від глибшого співробітництва", - вважає експерт.

"Заходу доведеться зібратися разом, щоб зупинити Путіна і він має це зробити зараз в Україні. Навіщо заохочувати Путіна, щоб перейти до Молдови, Грузії Балкан?" – спитав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...