Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міноборони побоюється "донецького синдрому" - створило психологічну службу

Четвер, 23 жовтня 2014, 16:22

Міністерство оборони прогнозує появу в учасників антитерористичної операції "донецького синдрому".

Про це сказав начальник Соціально-психологічного центру Збройних сил Сергій Грилюк на прес-конференції, повідомляють "Українські новини".

"Я не можу сказати, що в нас буде "афганський синдром", але в нас, швидше за все, буде "донецький синдром"... я маю на увазі досвід ведення гібридної війни в суспільстві... ще одна проблема, що довелося перебудовувати свідомість більшості військовослужбовців", - вважає він.

Грилюк уточнив, що має на увазі психологічний надлам, який є в більшості учасників АТО, які усвідомили реальність ведення війни з Росією.

У Міноборони упевнені, що агресивне сприйняття Росії як ворога збережеться в українському суспільстві ще на кілька поколінь.

Також в учасників АТО можливе зниження рівня стресостійкості.

Грилюк зазначив, що зараз більш стабільний психологічний стан після АТО спостерігається у кадрових військових, ніж у мобілізованих або добровольців.

До негативних психологічних наслідків призводить висока інтенсивність обстрілів і бойових зіткнень із супротивником, а також тривалість знаходження в зоні бойових дій без ротації.

Начальник Соціально-психологічного центру армії зазначив, що в такому напруженому психологічному стані людина може перебувати 35-45 діб, а багато військових перебували в зоні АТО близько 2 місяців.

Грилюк повідомив, що Міноборони створило психологічну службу у Збройних силах для припинення зростання психогенних втрат серед учасників АТО.

"На даний момент прийнято відповідні рішення начальником Генерального штабу про створення психологічної служби у Збройних силах" - повідомив він.

Ця служба буде укомплектована фахівцями Міноборони й цивільними волонтерами.

На даний момент у зоні АТО вже працює 2 групи психологічної допомоги, планується створити ще не менше 24 таких груп.

Начальник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ Назім Агаєв повідомив, що якщо у світі норма вразливих до психогенних травм бійців – 25%, то серед учасників АТО психогенні втрати становлять 80%.

"При цьому до 30-40% - це можуть бути безповоротні психогенні втрати, тобто психологічні травми переходять у психіатричні", - сказав Агаєв.

Також за його словами, в учасників АТО фіксують випадки неадекватної поведінки, спроби суїциду, проблеми в сімейному житті.

Агаєв зазначив, що Міноборони розробило пам'ятку для учасників АТО із практичними порадами, як зняти психологічне навантаження й відновити душевну рівновагу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування