ООН закликає негайно розслідувати застосування касетних бомб

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 21:02

ООН закликає терміново розслідувати повідомлення про застосування на території східної України кластерних (касетних) боєприпасів.

Про це йшлося під час засідання Ради Безпеки ООН у п'ятницю, повідомляє "Укрінформ".

"Нещодавні повідомлення про касетні снаряди викликають занепокоєння. Кластерні боєприпаси не повинні використовуватися в житлових районах. Їх застосування в таких умовах – це порушення Міжнародного гуманітарного права та може інтерпретуватися як воєнний злочин", - заявив помічник Генсекретаря ООН з прав людини Іван Шимонович.

Він наголосив на необхідності "швидко та ретельно розслідувати повідомлення про застосування кластерних снарядів та повідомлення про обстріли житлових районів звичайною зброєю".

Помічник генерального секретаря ООН з політичних питань і прав людини Оскар-Фернандес Тарранко, зі свого боку, теж заявив про потребу негайного розслідування цих повідомлень.

"Ті, хто є винними в цьому, мають бути притягнуті до відповідальності", - підкреслив Тарранко.

Водночас т. в.о. постійного представника України в ООН Олександр Павличенко заявив, що українські військові не застосовують заборонену зброю на Донбасі, зокрема касетні боєприпаси, і готова сприяти проведенню розслідування.

"Наші сили ніколи не застосовували заборонену зброю, в тому числі касетні боєприпаси. ОБСЄ підтвердило в середу, що немає ніяких доказів, що українські сили застосовували таку зброю. Але нам нема чого ховати, і ми готові співпрацювати з відкритим транспарентним розслідуванням", - сказав він, пише "Інтерфакс-Україна".

Крім того, представники ООН підкреслили важливість виконання всіх 12-ти пунктів Мінських домовленостей, щоб "забезпечити умови для міцного миру, відновлення та підпорядкованості".

Помічники Генсека ООН також висловили занепокоєння щодо гуманітарної ситуації на сході України в умовах наближення зими. Вони закликали міжнародну спільноту посилити зусилля в процесі допомоги біженцям та внутрішньо-переміщених осіб, щоб "вони змогли впоратися з наслідками конфлікту та підготуватися до зими".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування