Суд дозволив екстрадицію казахського олігарха і опозиціонера Аблязова

Субота, 25 жовтня 2014, 17:38

Апеляційний суд м.Ліон (Франція) задовольнив запити України та Росії на екстрадицію казахського олігарха і опозиціонера Мухтара Аблязова.

Згідно з рішенням французьких суддів пріоритет буде надано російській стороні, хоча адвокати бізнесмена оскаржуватимуть рішення в Касаційному та Конституційному судах Франції та в Європейському суді з прав людини.

"Суд ухвалив позитивне рішення щодо екстрадиції Мухтара Аблязова на запит української та російської влади. Пріоритет буде віддано російській стороні", - йдеться у рішенні ліонських суддів, оприлюдненому на сайті установи.

Адвокати та родина Аблязова висловили жаль з приводу "нового рішення" французького правосуддя і вважають, що воно "закриває очі на елементарні геополітичні міркування, які виключили б будь-яку можливість екстрадиції казахського опозиціонера".

"Рішення французького суду є парадоксальним. Оскільки французькі судді єдині в Західній Європі, хто затвердив запит на екстрадицію до Росії", - зазначив адвокат Аблязова Брюно Ребсток.

Він нагадав, що в екстрадиції російських громадян відмовили Австрія, Польща, Чехія, Іспанія і Велика Британія, а кілька діб тому і Болгарія.

У свою чергу адвокат заявника, банку БТА, у якому звинувачують свого засновника в розкраданні коштів, вважають рішення ліонських суддів цілком правомірним.

"Французьке правосуддя вдруге постановило, що звинувачення, висунуті Мухтара Аблязова, повністю виправдовують його видачу. Тобто  суд підтвердив законність обох вимог про екстрадицію з боку Росії і України", - сказав адвокат БТА банку у Франції Антонен Леві.

За його словами, рішення суду в Ліоні "вкотре демонструє, що постійні спроби Аблязова видати себе за жертву політичних переслідувань є лише відчайдушним наміром відволікти громадську думку від його злочинної діяльності".

У січні 2014 року апеляційний суд Екс-ан-Провансу вже розглядав справу про екстрадицію 51-річного Мухтара Аблязова і задовольнив обидва запити, віддавши пріоритет російській стороні.

У квітні  вища судова інстанція Франції - Касаційний суд - скасував дане рішення і передав справу на новий розгляд в Ліон. Казахського олігарха також перевели у в'язницю Ліона.

Видачі Аблязова домагалися судова влади України та Росії, оскільки між Францією і Казахстаном не підписана угода про екстрадицію.

Екс-глава ради директорів БТА банку Мухтар Аблязов був арештований на своїй віллі на півдні Франції 31 липня 2013 року на запит України, що вимагала його екстрадиції. 5 листопада запит про екстрадицію Аблязова також направила французькій владі і Росія.

Адвокати олігарха побоюювалися, що у випадку екстрадиції їх клієнта в Росію або Україну існує ризик, що він буде виданий Казахстану. Разом з тим ГПУ в офіційному листі, який направила у Францію, серед гарантій пообіцяла, що у випадку екстрадиції Аблязов не буде виданий Казахстану.

Укрінформ

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування