Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: Остаточне рішення про ціну газу прийме Стокгольмський суд

Четвер, 30 жовтня 2014, 11:56

Остаточне рішення про ціну, та умови поставок російського газу ухвалить Стокгольмський арбітражний суд, тому угода з РФ є тимчасовою - на півроку. 

Про це під час засідання Кабміну заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. 

"Наша позиція – підписання протоколу можливе лише на тристоронньому рівні – ЄС-Україна-РФ. Що стосується вже поставленого газу і оплати газу, що знаходиться в сховищах і був частково використаний: він буде оплачуватися за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів", - заявив Яценюк. 

Говорячи про сплату боргу за газ, глава уряду зазначив: "$1,45 млрд буде сплачено у найкоротші терміни, одразу після підписання протоколу, залишок $1,65  млрд буде сплачено до кінця поточного року".

При цьому він наголосив: "Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову спробує виставити ціну у 500 доларів, як пропонувала раніше, то ми з Єврокомісією досягли згоди, що ЄК виступатиме гарантом виконання зобов’язань Росії по справедливій ціні, у тому числі через компенсацію ціни, якщо вона не відповідатиме трьохсторонньому протоколу".

Прем’єр наполягає, що ціна на російський газ має бути на рівні $325 за тисячу кубометрів влітку та $385 взимку. За останній квартал цього року Україна планує платити по $378, а за перший квартал наступного року – по $365.

При цьому він додав, що Україна не збирається відкликати з Стокгольмського арбітражу свій позов до "Газпрому" на $6 млрд. 

За словами Яценюка, за умовами нового протоколу, "подальше постачання газу здійснюється РФ за передоплатою в обсягах, які визначає Україна".

"Тому мене дивують питання щодо фінансових гарантій від України, яких очікує РФ. Україна зробить передоплату - газ мають поставити", - зазначив Яценюк. 

Він додав, що наразі в українських газових сховищах є 17 млрд кубометрів газу. Для проходження опалювального сезону, за його словами, треба ще п’ять мільярдів.

У даний момент, за його словами, Україна "виживає і опалюється" виключно за рахунок реверсу газу з ЄС, зокрема – зі Словаччини. Яценюк уточнив, що 60% російського газу наразі замінено європейським.

За словами Яценюка, протягом останнього місяця Росія "активно шантажує Європу" шляхом зменшення поставок газу і створенням штучного дефіциту з надією зірвати реверс газу в Україну, однак їй це не вдалося.

Також глава уряду зауважив, що рішення уряду щодо газових переговорів з РФ буде погоджено з президентом України.

"Після того, як ми на уряді обговоримо усі ці питання, я офіційно проінформую президента України, оскільки у нас з президентом повинна бути спільна позиція", - зазначив Яценюк. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування