Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерти: коаліційна угода Блоку Порошенка – не правовий документ

Четвер, 30 жовтня 2014, 12:45

Коаліційна угода, запропонована Блоком Петра Порошенка – це виключно політичні домовленості, які не тягнуть прямих правових наслідків.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" заявив один з авторів тексту Конституції України Віктор Мусіяка.

За його словами, деякі пункти угоди не корелюються з чинним законодавством.

"Просто ст.83 Конституції чітко говорить, що в парламенті створюється коаліція депутатських фракцій. Інакше кажучи, по суті, до створення фракцій взагалі ні про яку коаліцію говорити нічого"​​, – зазначив він.

Говорячи про пункти угоди, які передбачають зобов'язання учасників коаліції щодо Кабінету міністрів, зокрема, відставки уряду в разі невиконання умов угоди, Мусіяка заявив, що такі норми неспівставні ні з Конституцією, ні з чинним законодавством.

"Тоді треба формулювати таким чином: внести відповідні зміни в закон про Кабінет міністрів ... Можу вам гарантувати, що в законі про Кабінет міністрів немає такої підстави звільнення з поста міністра як невиконання пунктів угоди. Це абсолютно не норма права", – додав експерт.

Разом з тим він зазначив своєчасність і політичну важливість угоди.

В свою чергу, народний депутат III-V скликань Юрій Ключковський підкреслив, що "коаліційна угода – це предмет домовленостей основних політичних гравців у парламенті".

"Я не пам'ятаю коаліційних угод 2006, 2007, 2010 років, хоч я і брав участь в деяких з них. Не пам'ятаю – бо не вони визначають суть. Суть в тому, чи є спільні цілі у цих політичних гравців", – заявив Ключковський.

Що стосується прописування в угоді питань регулювання роботи Кабміну, то, за словами Ключковського, "тут відбувається змішування декількох речей".

"Питання відставки – це питання юридичне, і відставка здійснюється на підставах, передбачених Конституцією, зокрема, це винесення вотуму недовіри. Мотиви для вотуму недовіри – результат голосування в парламенті", – сказав експерт.

Разом з тим, він підкреслив, що дана угода не підміняє законодавчих норм.

"Це політичні домовленості, це не підміна. Політики домовляються, щоб порядний член уряду в такому випадку подав у відставку. Прямих правових наслідків не буде, буде прийматися рішення про відставку через заяву або рішення парламенту. Але політично – це зобов'язання", – сказав Ключковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування