Кабмін пропонує "антикорупційний кодекс" - навіть коштовності декларувати

Понеділок, 6 жовтня 2014, 13:37

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді ухвалити антикорупційний кодекс, який зобов’язує всіх чиновників подавати електронну інформацію про доходи й витрати.

Доступ до цієї інформації пропонується зробити відкритим для всіх громадян, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

"Я б назвав цей законопроект антикорупційним кодексом. Він називається "Про попередження корупції", - сказав він, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Хочу окремо відзначити роботу Міністерства юстиції, тому що він розроблявся разом із західними експертами й США. Ми його допрацьовували кілька разів, і тепер, після ухвалення рішення уряду, направимо остаточну редакцію на розгляд Верховної Ради", - сказав Яценюк.

На думку прем'єра, закон про боротьбу з корупцією повинен бути сконцентрований не на дрібних чиновниках, а на чиновниках першої-третьої категорії.

"Це починаючи зі членів уряду, Адміністрації президента, міністрів і закінчуючи керівниками центральних органів виконавчої влади, главами місцевих адміністрацій – тобто не прості державні службовці, а високопрофільні, впливові, які належать до найвищої категорії", - сказав він.

Яценюк зазначив, що закон передбачає введення обов'язкового електронного декларування доходів і витрат усіх державних чиновників першої-третьої категорії.

Доступ до цієї інформації буде відкритим для всіх громадян.

Крім того, розширюється перелік декларованих доходів.

"Тепер будуть декларуватися в тому числі й коштовності, і метали, і наявна валюта – те, що не потрапляє у поточну декларацію", - зазначив Яценюк.

Для високопоставлених чиновників передбачено процедуру моніторингу способу життя: спеціальна національна комісія отримає повноваження під час перевірки декларації подавати запити на інформацію з інших джерел і перевіряти, чи відповідає те, що написано в декларації, стилю життя чиновника.

Антикорупційний кодекс, за словами Яценюка, також передбачає суттєве посилення відповідальності за антикорупційні дії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News