Захарченко, Табачник, Пшонка, Проскуряков та інші знаходяться під слідством – СБУ

Середа, 8 жовтня 2014, 13:17

СБУ та Генпрокуратура розслідують низку кримінальних проваджень про розкрадання державного майна та коштів колишніми високопосадовцями, наближеними до Віктора Януковича.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Згідно з повідомленням, ще 20 серпня за матеріалами СБУ Генпрокуратура порушила провадження проти екс-генпрокурора Віктора Пшонки, який разом з сином Артемом та іншими службовцями прокуратури організував прикриття незаконного будівництва групою компаній "УКОГРУП" житлових та нежитлових об’єктів у Києві.

Також ще 25 липня була відкрита справа про причетність сина Пшонки щодо незаконного відчуження службовими особами ПАТ "Київпроект" частини нежитлових приміщень цілісного майнового комплексу за заниженою вартістю, що призвело до збитків державі на суму 22,5 млн грн.

Крім того, слідчі СБУ 14 квітня відкрили провадження щодо механізму незаконної реєстрації дозвільних документів на будівництво, запровадженого в 2013 році колишнім головою Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександром Рибаком – сином екс-спікера Ради – та начальником інспекції в Києві Сергієм Кучером для отримання протиправної вигоди в сумі понад 50 млн доларів.

Також 13 червня Генпрокуратура розпочала розслідування факту заволодіння державним майном на суму близько 160 млн грн при проведенні процедури банкрутства ТОВ "Закарпатполіметали" та ТОВ "Карпатська рудна компанія", до яких причетні колишній глава МВС Віталій Захарченко та екології Олег Проскуряков. У рамках слідства триває їх розшук.

Крім того, 19 червня було відкрито кримінальне провадження за фактом зловживань службовим становищем екс-міністром освіти та науки Дмитром Табачником, дії якого призвели до привласнення керівництвом "Інституту інноваційних технологій і змісту освіти" та спецвидавництва "Освіта" бюджетних коштів у розмірі близько 2,76 млн грн. у ході виготовлення підручників за державним замовленням.

Також 17 вересня розпочато кримінальне провадження за фактом привласнення та розтрати 24,4 млн грн бюджетних коштів колишнім першим заступником голови Держінформнауки Борисом Гриньовим та гендиректором ДП "Фонон" і ПАТ "Наука" Сергієм Ларкіним у ході реалізації державної програми "Нанотехнології та наноматеріали".

Щодо справи Табачника нагадаємо, що у 2010-2014 роках в Інституті інноваційних технологій і змісту освіти МОН накопичилися десятки рукописів, що навмисно не розглядалися й складалися у "довгу шухляду". У такий спосіб рукописи зумисно не допускалися на конкурси підручників.

Минулого року довкола якості шкільних підручників зчинився гучний скандал. Підручники з математики для першого класу написані незрозумілою для першокласника мовою та з помилками, така ж ситуація і з "Математикою" для другого класу авторства Рівкінд та Оляницької.

Тоді директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН Олександр Удод вперто повторював, що помилок немає, а ті зауваження, які лунають, стосуються друкарських помилок. Критику підручників він пов’язував з нецивілізованою конкурентною боротьбою.

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник сказав, що мимодруки у підручниках були через те, що авторка "Математики" хворіла і звинуватив журналістів у непрофесійності.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування