У новій Верховній Раді найбільше жінок за всю історію - КВУ

Середа, 12 листопада 2014, 14:48

Верховна Рада 8-го скликання має найбільше жінок-народних депутатів за всю історію незалежної України.

Такі висновки наводить Комітет виборців, проаналізувавши результати виборчих кампаній.

Цього року до парламенту обрано 47 жінок, або 11,1% загального складу.

Для порівняння, у Верховній Раді попереднього скликання було 9,9% жінок (44 особи), а у ВР першого скликання – лише 2,3% (11 осіб).

В цьому плані можна сказати, український парламент стає більш збалансованим. Втім, до світової практики ще далеко – в середньому, в парламентах світу 22% жінок, а в Європі цей показник сягає 25%.

Можна однозначно стверджувати, що мажоритарна складова виборчої системи, з її жорсткою конкурентною боротьбою, яка подекуди переростає в різноманітні зловживання і порушення закону, не сприяє обранню жінок до парламенту. З 47 жінок, обраних до парламенту, тільки 2 отримали мандат в мажоритарних округах. Обидві обрані у Львівській області.

Таким чином, мажоритарна складова привела до парламенту тільки 1% відсоток жінок (2 з 198 нардепів), а партійні списки – 20% (45 з 225). Подібна ситуація спостерігалась і у 2012 році. Це ще один аргумент на користь відмови від мажоритарної складової виборів, зазначають у КВУ.

Хоча представництво статей у парламенті 8 скликання стало більш збалансованим, порівняно з парламентами попередніх скликань, згідно з Цілями Тисячоліття ООН Україна має забезпечити представництво жінок у законодавчому органі на рівні не менше 15% від складу депутатського корпусу.

З огляду на це, Верховній Раді України варто вжити додаткових заходів щодо досягнення цього мінімального показника на майбутніх виборах, вважають у комітеті.

"Такі заходи можуть передбачати, наприклад, впровадження гендерних квот за пропорційною складовою виборчої системи, стимулювання висування жінок в одномандатних округах в рамках державного фінансування політичних партій, необхідність впровадження якого підкреслюють найбільші парламентські партії", - резюмується в повідомленні.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування