Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кабміні кажуть, що грошей на гемодіаліз киянам немає. Люди можуть померти

Вівторок, 18 листопада 2014, 15:39

Під Кабінетом міністрів у вівторок вдруге за останній тиждень протестували громадяни, які потребують гемодіалізу, вимагаючи виділити кошти на препарати, необхідні для цієї процедури.

У Кабінеті міністрів заявили, що коштів немає і що ліків бракує, бо Київ неправильно розподілив свій бюджет, повідомила "Українській правді" одна з учасниць мітингу.

За її словами, до протестувальників вийшов представник прем’єр-міністра і сказав, що питання виділення коштів на закупівлю медпрепаратів буде розглянуто, але не уточнив коли.

Учасники акції, яких було більше, ніж на акції у минулий четвер, пішли з плакатами до будівлі Міністерства охорони здоров’я і викликали керівника цього відомства, але в. о. міністра не вийшов.

Людей пустили з холоду в будівлю МОЗу, вони зайшли в залу разом із журналістами телеканалів.

До них вийшли два заступники міністра і заявили, що не можуть виділити кошти з держбюджету на гемодіаліз у столичних медустановах, що немає грошей.

За словами чиновників, деякі області розраховують гроші правильно, а Київська міська держадміністрація неправильно розподілила кошти на різні статті витрат, до того ж у Києва нібито велика заборгованість за гемодіаліз.

При цьому протестувальників запевняли, що Арсеній Яценюк доручив МОЗу вирішити питання з гемодіалізом і гемофілією.

При цьому чиновники зауважили обуреним людям, що мер Києва Віталій Кличко пішов у відпустку (він брав відпустку за власний рахунок на три дні ще у п’ятницю).

Представники громадської організації "Нефро-надія" поїхали в КМДА, повернулися, планували ще їхати у київське управління охорони здоров’я.

Під вечір біля владних установ залишилося по одному представнику від кожної громадської організації, адже результату мітингувлаьники так і не досягли.

Раніше організація "Нефро-надія" повідомила: "Станом на 12.11.2014 в зв'язку з відсутністю медичних препаратів та медичних засобів для проведення процедур гемодіалізу, хворі на хронічну ниркову недостатність не отримують життєво необхідних процедур діалізу. Деякі з хворих навряд чи доживуть до п’ятниці цього тижня".

"Після мітингу 13 листопада ліки отримали на тиждень. Що далі? Мільйонні борги зростають, кошти на подальші закупівлі відсутні. Такої ситуації в Україні не було при жодному керівництві!", - наголошували там.

Минулого тижня люди, які потребують гемодіалізу, уже протестували під київською мерією та Кабміном, домагаючись виділення коштів на проведення апаратного очищення крові, тому що в медустановах не залишилося необхідних препаратів і люди з хворими нирками можуть померти без гемодіалізу.

Київ перерозподілив кошти, виділивши суму на тиждень гемодіалізу для киян. Кличко намагався домогтися виділення необхідних коштів із держбюджету.

Перед тим він заявив, що через борги уряду 416 людей, які потребують гемодіалізу, можуть померти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування