Аваков попросить нарешті демобілізувати строковиків, що переслужили 6 місяців

Середа, 19 листопада 2014, 07:50

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков збирається просити президента Петра Порошенка демобілізувати солдат строкової служби, яких призвали у внутрішні війська півтора роки тому.

Про це він написав у своєму блозі на "Українській правді", розповідаючи про ситуацію, коли спецназівець біля адміністрації президента вдарив коліном у голову затриманого.

"Звернуся до президента із проханням підписати наказ про демобілізацію солдатів строкової служби, яких призвали у внутрішні війська півтора роки тому", - повідомив Аваков.

"Багато чого треба змінювати в системі несення служби й системі відповідальності військовослужбовців. Необхідні негайні зміни в дисциплінарний статут. Необхідний баланс службових обов'язків і підвищеної відповідальності за порушення статуту й порядку служби. Це стосується не тільки підрозділів МВС, але й ВР. Готуємо зміни", - додав Аваков.

"У спецназі повинні служити тільки контрактники – строковиків там не має бути", - підкреслив він.

"Коли солдати поводяться подібним чином – винні командири. Командиру підрозділу й командиру військової частини оголошена догана й неповна службова відповідність", - відзначив міністр.

За підсумками розгляду самого інциденту, Аваков повідомив, що спецназівець - солдат строкової служби Т., 20 років, відслужив 1,5 роки – переслужив понад півроку у зв'язку з поточною ситуацією, у строк – не демобілізований.

"У своєму поясненні визнав нестриманість. Пояснив, мовляв, він (затриманий) "мене матюкав, погрожував, обіцяв знайти й помститися". Я, мовляв, не стримався – хотів у відповідь налякати, зімітувати удар. Не розрахував – ударив, хоч і непрямо. Винуватий, мовляв. Каюся...", - розповів Аваков.

"Треба карати. Як?! Як покарати солдата термінової служби, якого призвали ще у внутрішні війська? Звільнити? Він хоче цього й сприйме таке покарання як нагороду. Кримінально переслідувати? Немає підстав – не зафіксоване ні травми середньої, ні травми важкої, ні самої скарги від затриманого..." – розповів Міністр.

"Залишається покарання по службі. І отут заковика. Хто не знає – у дисциплінарному статуті зараз відсутня діюча норма гауптвахти. Заарештувати солдата не можна... Тільки на загальногромадянських підставах... От і резюме покарання на тлі покаяння молодого солдата, що вдарив дев'ятнадцятирічного затриманого: 5 нарядів позачергово, лист про дисциплінарну провину від командування частини – батькам, аналогічний лист "ганьби" у сільську школу по закінченню якої був призваний хлопець..." – пояснив Аваков.

Він додав, що якщо б солдат був контрактником, "звільнив би без вагань ".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування