В УПЦ КП кажуть, що УПЦ МП опирається створенню єдиної помісної церкви

Четвер, 20 листопада 2014, 09:23

Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій змусив двох митрополитів відкликати підписи під меморандумом про прагнення до створення в Україні єдиної помісної Церкви.

Про це йдеться в заяві прес-центру Київської Патріархії, оприлюдненій на офіційному сайті

Як відомо, відповідний меморандум, ініційований Рівненською ОДА був підписаний 13 листопада 2014 року. У ньому зокрема засуджується агресія Російської Федерації проти України, а також розпалення міжрелігійної ворожнечі.

"З достовірних джерел нам стало відомо, що у понеділок, 17 листопада 2014 року предстоятель Московського Патріархату в Україні митрополит Онуфрій (Березовський) викликав до Києво-Печерської Лаври двох архієреїв УПЦ МП, які підписали "Рівненський меморандум", а відтак погодилися з усіма пунктами, які там були зазначені", - сказано в заяві.

"Глава УПЦ МП вимагав від митрополитів Варфоломія і Анатолія, аби вони шукали будь-який привід для відкликання своїх підписів під документом, оскільки вони не погодили цей документ з керівництвом у Москві", - вказують в УПЦ КП.

Зазначено, що Варфоломій виконав наказ митрополита Онуфрія та знайшов надумані підстави, щоби відкликати свій підпис. Він звинуватив віруючих УПЦ КП у порушенні Меморандуму.

В УПЦ КП ці звинувачення категорично спростовують.

Слідом за митрополитом Варфоломієм свій підпис відкликав і митрополит Сарненський і Поліський Анатолій.

Також в УПЦ КП вказують, що у понеділок митрополит Онуфрій звернувся зі скаргою до президента Петра Порошенка на нібито "незаконні дії" голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка та його підлеглих.

Крім того Київська Патріархія має інформацію, що всіх архієреїв УПЦ МП з так званого "проукраїнського крила" викликають на 28 листопада 2014 року до Москви, де нібито Патріарх Кирил ініціює церковний суд над рівненськими архієреями за самоуправство.

"На превеликий жаль, богоугодна справа примирення та єднання, що постала з благословення Божого та завдяки ініціативі вірян Рівненщини і була висловлена у "Рівненському меморандумі", фактично зірвана архієреями УПЦ МП за вказівкою з Москви", - сказано в заяві.

Водночас в УПЦ КП закликали вірян і духовенство УПЦ МП відкинути виконання ворожої для України волі Москви, зупинити розпалення ворожнечі у суспільстві та єднатися у любові та мирі навколо справи утворення єдиної Помісної Православної Церкви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування