Москаль: Переговори місії ОБСЄ з Козіциним не врятували Трьохізбенку

Понеділок, 24 листопада 2014, 09:37

Терористи не дають змоги відвернути гуманітарну катастрофу в Трьохізбенці на Луганщині.

Про це на своєму сайті повідомляє у понеділок глава Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Село в Новоайдарському районі, де в мирний час проживає близько двох тисяч людей (зараз частина виїхала, рятуючись від війни), вже більше трьох тижнів залишається без газу й більше місяця — без електроенергії.

"Відновити пошкоджені лінії газо- та електрозабезпечення не дозволяли бойовики так званого "всевеликого войска донского" під керівництвом отамана Козіцина", - каже Москаль.

Губернатор зазначає, що він спробував залучити як посередників ОБСЄ.

"У п’ятницю, під час зустрічі з головою спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугулем Апаканом я вкотре в дуже жорсткій формі попросив місію виконати хоч одну конкретну справу — допомогти врятувати Трьохізбенку, домовившись із Козіциним про припинення вогню й допуск ремонтників. Представники кілька разів зустрічалися з Козіциним, і в суботу під вечір він гарантував припинення вогню", - каже Москаль.

В неділю вранці губернатор поїхав у Трьохізбенку, взявши з собою вантажівку гуманітарної допомоги, паралельно туди виїхала й ОБСЄ.

Ремонтні бригади мали працювати в двох напрямках. Газовики з нашого боку та Алчевська (який контролюється бойовиками) мали зустрітися поблизу Кримського й разом відновити пошкоджений газопровід, що йде до Трьохізбенки. А електрики в цей час взялися відновлювати обірвані лінії електропередач у самій Трьохізбенці та на території, підконтрольній Козіцину, з боку Слов’яносербська.

"З прикрістю мушу констатувати, що домовленості були зірвані терористами. Групу газовиків з Алчевська та представників ОБСЄ з Луганська вони просто не пропустили до Кримського, а нашу бригаду, яка вийшла на нейтральну територію у форменому спецодязі й з білим прапором, обстріляли з автоматичних гранатометів. Ніхто, на щастя, не поранений, військові евакуювали людей, які так і не почали ремонт", - зазначає Москаль.

У самій Трьохізбенці ситуація трохи інша - півдня було тихо, і ремонтники зі Слов’яносербська встигли усунути близько 80 відсотків пошкоджень на підконтрольній Козіцину території.

А після обіду бойовики відкрили вогонь, тому роботу довелося припинити. Ні газ, ні світло в Трьохізбенку так і не подали. Почалися морози (у неділю зранку було мінус 10 градусів), і люди, щоб зігрітися, вирубують лісові насадження й сади — груші, персики, абрикоси.

"ОБСЄ так і не змогло виступити посередником між Україною й терористами, гарантувавши припинення вогню, щоб врятувати мирних мешканців від замерзання. Будемо намагатися зробити щось самі", - зазначає Москаль.

У той же час в місії ОБСЄ в понеділок повідомили, що експерти мають намір зустрітися із обласним керівництвом ще раз для того, щоб ремонтні роботи все ж були завершені.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...