Гроші Лазаренка поділили в США. В України майже немає шансів на частку

Середа, 26 листопада 2014, 07:36

Суд у Вашингтоні розділив 100 мільйонів доларів, які ховав в офшорах екс-прем’єр-міністр України Павло Лазаренко, між банком в Антигуа та урядом США.

Майже чверть цієї суми отримує банк "Єврофед" на острівній державі Антигуа, відтак близько 75 мільйонів доларів мають надійти на рахунки уряду США, повідомляє "Голос Америки".

Загалом американське правосуддя встановило місцезнаходження 250 мільйонів доларів, які були виведені з України корупційним шляхом і знаходяться на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та Швейцарії.

На ці гроші претендували багато сторін, включаючи самого Лазаренка і російський "Газпром". Серед них, і банк "Єврофед", який був заснований Лазаренком на Антигуа, але зараз управляється призначеним судом ліквідатором. Цей банк пішов на "мирову" з урядом США і відмовився від претензій на більшу частину грошей.

"Приблизно 23% йдуть банку "Єврофед" для погашення витрат на юристів, судових витрати та для розподілу між тими вкладниками банку, які не були асоційовані з Лазаренком. Банк "Єврофед" знімає претензії на решту грошей – отже, близько 75 мільйонів надійдуть у розпорядження США", - сказав юрист Джин Берд.

Це стосується лише 100 мільйонів доларів. Частка, що має надійти уряду США, ще оскаржується, але юрист оцінює шанси Америки їх отримати як дуже високі.

Залишається ще 150 млн доларів, заморожених на рахунках у Гернсі і Швейцарії, на які також претендує уряд Сполучених Штатів.

За словами Берда, в України була можливість претендувати на ці гроші, коли в 2004 році цю справу було розпочато.

"Україні прийшло повідомлення про те, що існує суперечка щодо цих грошей. Україна в той час вирішила не брати участь у цьому процесі чи не прийняла жодного рішення. У 2007 році я зустрічався з представниками Мінюстиції України і пропонував зайнятися цією справою з боку України. Тоді в України ще був шанс", - заявив юрист.

"На сьогоднішній момент офіційно увійти в цю справу у України шансу практично немає, так як пройшло багато часу і перше, що запитає суддя, а де ви були раніше. Справа вже добігає кінця", - додав Берд.

Однак, за його словами, Україна має можливість претендувати на гроші, виведені колишнім прем'єр-міністром корупційним шляхом.

"Існують прецеденти, коли ті гроші, які США конфіскували у іноземних осіб, визнаних винними в порушенні американських законів, були використані для фінансування проектів у цих країнах", - сказав юрист.

"Наприклад, така ситуація склалася в Казахстані. Була створена спеціальна організація, якій була передана принаймні частина грошей і яка вела проекти в Казахстані", - зазначив Берд.

Для цього він радить українському уряду вже зараз ініціювати переговори на цю тему з Міністерством юстиції США.

Рік тому американська влада конфіскували палац Лазаренка у місті Новато, Каліфорнія.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...