В СБУ розповіли, за що заборонили в'їзд в Україну російським журналістам

П'ятниця, 28 листопада 2014, 15:58

Російські журналісти, які потрапили до "чорного списку" СБУ, знімали в різних регіонах України сюжети про нібито утиски російськомовних громадян і нацменшин, а також брали участь в інтерв’юванні полонених офіцерів.

Про це у п'ятницю написав у своєму Facebook радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

Лубківський не назвав імена "інформаційних терористів" зі списку 83 персон нон-грата, але назвав медіа, які вони представляють.

Це, канали "LifeNews", "Russia today", "Первый канал", телерадіокомпанія "Россия", "Россия 24", ВГТРК "ДИП Вести", ВГТРК "Россия-2", ВГТРК "Россия-1", радіостанції "Эхо Москвы", "Маяк", "Вести FM", "Русь православная", інтернет-видання "Русский Обозреватель", "НТВ", "Красная звезда", "Петербург 5", "РЕН ТВ", "РТР – Планета", "Комсомольская правда", "Комсомольська правда. Крым", журнал "Однако", "Центр політичної кон’юнктури Росії", численні PR-агентства та багато інших.

Також радник глав СБУ розповів про кілька красномовних сюжетів про "роботу" в Україні російських журналістів, яких було затримано і видворено із України.

"Нещодавно на території Закарпатської області російські журналісти у складі знімальної групи програми "Вести" телеканалу "Россия 24" за завданням редакції телеканалу "РТР", готували відео-репортаж щодо "утисків у зазначених обласних центрах російськомовних громадян України та угорської нацменшини Закарпаття, намагань української влади представити їх як сепаратистів та екстремістів", - пише Лубківський.

При цьому, для дотримання вимог конспірації та на виконання інструктажу співробітника ФСБ РФ їм було надано документи прикриття, які, нібито, акредитують їх як журналістів фінського телеканалу "МТВ-3".

Журналіст російського телевізійного каналу "Первый канал" (РФ), представляючись білоруським журналістом, готував у Хмельницькій області телевізійний сюжет про "факти утисків російськомовного населення в регіоні, заборону служіння церковнослов'янською мовою в храмах УПЦ, господарський і культурний занепад західних регіонів України, бездіяльність влади..."

"Інші негідники від російських ЗМІ брали участь в інтерв’юванні полонених офіцерів, а також у створенні та розповсюдженні відеоматеріалів, що принижують честь та гідність українських військовослужбовців офіцерів СБУ", - наголошує Лубківський.

Ще один затриманий, громадянин ФРН, який живе у Москві і є аналітиком російського журналу "Однако" та німецького журналу "Compact", а також адміністратором інформаційного ресурсу "Yeurasia.org", розповсюджував авторські матеріали, у яких закликав до "звільнення Південного Сходу України від фашистської хунти".

За словами Лубківського, цей тип закликав до організації референдумів, створення народного ополчення з метою відокремлення від України Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей та АР Крим, утворення на їх базі "республіки Новоросія" та приєднання її територій до складу Російської Федерації.

З метою підтримки сепаратистських рухів в Україні він навіть заснував "Фонд оборони Криму та Південно-Східної України", на банківські рахунки якого закликав відправляти грошові кошти, котрі в подальшому обіцяв переправляти через свої можливості сепаратистам в Україну.

"Я добре пам’ятаю слова мого одного доброго хорватського друга – учасника Вітчизняної війни у Хорватії 1991-1995 рр.. На моє запитання, яким було тоді ставлення хорватів до сербських медіа, він сказав: ми з ними радикально розірвали будь-які стосунки. Україна у війні і кожен, хто шастає по вашій території має бути під наглядом, бо інакше ви самі розширюєте простір для дезінформації", - резюмував Лубківський.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування