Росія продовжує примушувати Київ до переговорів з терористами

П'ятниця, 7 листопада 2014, 10:52

Повернення до женевського формату переговорів із врегулювання української кризи можливе, але Київ повинен почати дотримуватися попередніх домовленостей, заявив заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін.

Про це він сказав журналістам у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як відомо до проведення переговорів в женевському форматі зокрема закликав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

В МЗС РФ заявили, що Росія не вважає за доцільне вести переговори з українського питання в так званому женевському форматі за участю Росії, ЄС, США та України.

"Ми не говорили щодо того, що повернення до женевського формату неможливе", - сказав Карасін.

За його словами, попередні домовленості, досягнуті в тому числі в Женеві в квітні, Києвом не виконуються.

"Українська влада повинна налагоджувати діалог з представниками південного сходу. Де цей діалог? Де проект нової Конституції? Світова громадськість не знає, в чому її суть", - зазначив він.

"Все, що сприятиме врегулюванню внутрішньоукраїнської кризи, наведенню мостів між київською владою та представниками південного сходу, все, що буде корисно, все можливо", - підкреслив Карасін.

В свою чергу постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін вважає, що так звані "вибори" в ДНР і ЛНР підвищили статус представників цих терористичних організацій для переговорів.

Його коментар в п'ятницю оприлюднив МЗС Росії.

"Голосування 2 листопада не шкодить, як стверджували деякі, а, навпаки, сприяє мирному процесу. Звертаю увагу колег на те, що представники ДНР і ЛНР вже заявили про те, що готові до продовження діалогу з Києвом", - заявив Келін.

"Громадських і політичних лідерів і активістів Донбасу офіційний Київ затаврував "терористами", з якими діалог неможливий. Тепер партнери по переговорах є, - додав він.

Він підкреслив, що Росія визнала "вибір тих громадян України, які віддали свій голос 26 жовтня, висловила готовність співпрацювати як з новим складом парламенту, так і новим урядом".

"Жителі в Донецькому і Луганському регіонах 2 листопада теж висловили свою волю. Ми її почули і поважаємо, з нею доведеться рахуватися", - заявив Келін.

"Вся історія з виборами показала, що прийняття закону про особливий статус в тій редакції, яка була підписана президентом (і вступила в силу) 16 жовтня, не в повній мірі відповідало вимогам Мінських домовленостей".

"А дата 7 грудня, яка з'явилася в документі, не обговорювалася і не узгоджувалася з представниками Донецька і Луганська", - також заявив постпред Росії в ОБСЄ.

"Цілком очевидно, що текст цього закону, що стосується жителів великих регіонів України, має бути обговорено з їх представниками. Тоді не буде тих різночитань, які підірвали довіру до закону від 16 жовтня", - додав він.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування