Портнов, на якого ГПУ скаржилася ЄС "через Майдан", отримав Шенген і попрямує до Цюріха

Субота, 8 листопада 2014, 19:30

Колишній заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов, щодо якого ЄС наклав обмеження у вигляді заборони в'їзду та арешту активів, отримав шенгенську візу та планує відправитися до Цюріха чи Брюсселя.

Про це сам Портнов повідомив у своєму Фейсбуці. 

"Осягнути міжнародні санкції спробую в Цюріху або Брюсселі. Офіційні контакти з владою європейських країн закінчилися вчора (7 листопада) видачею мені довгострокової візи до Швейцарії", - заявив він.

До свого повідомлення Портнов додав фото паспорта з візою, яку видано до 5 листопада 2015 року. 

Фото з Фейсбук Андрія Портнова.

Також Портнов зазначив, що він "направив в європейські органи докази фальсифікації українською владою кримінальних справ, що стали підставою для введення відносно мене міжнародних санкцій у вигляді заморожування неіснуючих активів і рахунків".

"За ці 8 місяців європейські органи дійшли висновку, що у мене немає ніяких рахунків і активів і заморожувати у мене нічого", - додав він.

Зазначимо, Портнов був одним з перших українських посадовців, щодо яких ЄС наклав обмеження у вигляді заборони в'їзду а арешту активів. Таке рішення було ухвалене ще 6 березня і воно досі є чинним, свідчить офіційний журнал ЄС - база даних європейського законодавста. 

Разом з тим соратнику Януковича вдалося обійти заборону ЄС, скориставшись тим, що Швейцарія доєднадлася не до всіх санкційних рішень Євросоюзу

Наприкінці лютого в мережі був оприлюднений перший санкційний список Швейцарії, де присутні Янукович, Азаров та інші посадовці, але відсутнє прізвище Портнова.

При цьому ЄС додатково мав внести Портнова до "чорного списку" шенгенської інформаційної системи, дія якого поширюється також на Швейцарію. Наразі незрозуміло,  чи Портнов помилково відсутній у цьому списку, чи екс-посадовцю вдалося знайти спосіб обійти його.

Як відомо, ГПУ спрямувала до Євросоюзу інформацію, на підставі якої проти Портнова було запроваджено міжнародні санкції. 

У листопаді 2014 року прокуратура всьоме програла Портнову у суді: Печерський райсуд Києва задовольнив черговий позов Портнова до ГПУ та визнав незаконною переписку ГПУ з ЄС щодо Портнова.  Суд зобов'язав прокуратуру направити до ЄС лист, яким Євросоюз буде поінформовано "про свої незаконні дії і направити дане рішення суду протягом 30 днів". 

Перед цим Портнов виграв суд до ГПУ про захист честі, гідності та ділової репутації: суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова "протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетності до трагічних подій на Майдані в лютому 2014 недостовірним і невідповідним дійсності, зобов'язавши відновити його порушені права".

Апеляційний суд зобов'язав Генпрокуратуру в засобах масової інформації публічно спростувати раніше поширену інформацію і розмістити її сайті ГПУ.

Українська правда, Економічна правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування