Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яресько про урізання бюджету на "соціалку": Говорити про цифри рано

Четвер, 11 грудня 2014, 13:33

Скорочення витрат держбюджету на соціальні потреби, урізання пільг, витрат на освіту й медицину тощо ще обговорюється в уряді.

Це слідує зі слів міністра фінансів Наталі Яресько в інтерв'ю "Фокусу".

Коментуючи документи про намір жорстко урізати відповідні статті бюджету, які з'явилися в блогосфері та ЗМІ, уже аналізуються й обговорюються журналістами, вона сказала:

"Ми ще не схвалили ані податкову реформу, ані новий бюджет, і говорити про конкретні цифри рано. У мене багато ідей. Одні з них вимагають збільшення витрат, інші – скорочення".

"Нам, звісно, потрібно вирівняти ситуацію з дефіцитом бюджету "Нафтогазу" й комунальними тарифами", - зазначила міністр фінансів.

"Також (потрібно) переглянути чинні пільги для широких верств населення на користь адресної допомоги людям, які справді її потребують. Усе це зараз обговорюється", - сказала вона.

"Але ми повинні узгодити ці зміни всередині уряду, а потім переконати наших партнерів із МВФ у тому, що наш підхід правильний і що він реалізується в інтересах України", - наголосила Яресько.

Вона нагадала, що попросила керівників інших міністерств знайти в себе резерви й скоротити витрати на 25%.

"Усі кошти, які вивільняться, будуть спрямовані на фінансування пріоритетних цілей. Перша з них – національна безпека", - заявила Яресько.

Читайте також: Бюджет-2015: схід, економія, реформи

Раніше в інтернет "злили" доручення прем'єра Арсенія Яценюка новим міністрам щодо подальшої соціальної політики й урізання витрат бюджету.

У них, зокрема, йдеться про скорочення кількості депутатів із 450 до 150, зниження спецпенсій, скасування безкоштовної медицини, скасування безкоштовного вищої освіти, скасування стипендій, скорочення навчання в школі з 11 до 9 років, замороження низки соцстандартів та скорочення різних витрат держави.

Джерела у Верховній Раді та Міністерстві фінансів підтвердили журналістам справжність цих документів.

Крім того, стало відомо, що Мінфін і Державна фіскальна служба готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, який передбачає запровадження нового 30% податку на суму, яка перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами.

Яценюк, виступаючи в Верховній Раді 11 грудня, визнав, що попереду – складні реформи, але їх не уникнути, та й завдання на 2015 рік в України – "вижити".

Торкаючись сфери медицини, наприклад, він сказав, що безкоштовне медичне забезпечення – це лише текст на папері, тобто не підкріплена нічим декларація, а насправді все платно.

При цьому прем’єр заявив, що уряд планує поетапно зменшувати розмір єдиного соціального внеску з зарплат із 41% до 15%, аби зарплати вийшли з "тіні".

Крім того, в Мінфіні планують зекономити близько 4,3 млрд гривень шляхом підвищення пенсійного віку чоловікам та жінкам до 65 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування