Розпочався перший суд щодо визнання загиблого добровольця учасником АТО

П'ятниця, 12 грудня 2014, 15:01

У Дніпропетровську розпочався перший в Україні судовий процес щодо визнання добровольця, загиблого на Донбасі, учасником бойових дій.

До суду подала вдова загиблого бійця Ольга Петрушова, передає Радіо Свобода.

Жінка не змогла домогтися визнання свого чоловіка учасником бойових дій від державних структур.

Петрушова за офіційне визнання свого чоловіка учасником бойових дій бореться вже кілька місяців.

Її 46-річний чоловік, Олександр Петрушов – колишній військовий-афганець, учасник Євромайдану.

Після початку бойових дій на Донбасі Олександр пішов служити до "Добровольчого українського корпусу", створеного "Правим сектором". 

12 серпня 2014 року автобус, в якому їхав доброволець зі своїми товаришами задля обміну полоненими, потрапив у засідку – озброєні сепаратисти розстріляли його на блокпосту в Мар’їнці, що на околиці Донецька, троє добровольців, серед яких й Олександр, загинули.

Тепер в Амур-Нижньодніпровському районному суді Дніпропетровська дружина бійця намагається довести, що той поліг, виконуючи бойове завдання, і був учасником АТО.

Учасниками судового процесу з боку держави є одразу кілька інституцій – Кабінет міністрів, Міністерство соціальної політики, Державна служба у справах ветеранів війни.

Їхні представники беруть участь в засіданні суду з Києва за допомогою відеозв’язку і наголошують: позов дружини загиблого бійця підтримують, однак в Україні немає законодавства, яке дозволило б надати статус учасника бойових дій членові добровольчого формування.

Крім того, представники держструктур висловлюють сумнів у тому, що такий статус може бути присвоєний посмертно.

"Закон передбачає декілька категорій осіб, яким цей статус надається, але добровольці на сьогоднішній день там незакріплені", – сказав на суді представник державної служби у справах ветеранів війни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування