Екс-міністр фінансів РФ: Росія ввійде в повноцінну економічну кризу

Понеділок, 22 грудня 2014, 11:49

Росія в 2015 році ввійде в повноцінну економічну кризу, ВВП упаде навіть, якщо буде зростання цін на нафту до $80 за барель.

Про це заявив голова Комітету цивільних ініціатив Олексій Кудрін, передає Інтерфакс.

"Сьогодні можу сказати, що ми ввійшли або входимо в справжню, повноцінну економічну кризу, у наступному році ми її відчуємо повною мірою", - заявив він.

За його прогнозом, якщо ціни повернуться до $80 за барель, то падіння ВВП РФ в 2015 році "складе від 2% і більше", якщо ціни будуть у наступному році на рівні $60, те "ВВП упаде на 4% або більше".

"Уперше з 2000 року за час правління Путіна й Медведєва знизяться реальні доходи населення в наступному році. Рівень зниження - від 2% до 4-5%", - додав колишній міністр фінансів.

Інфляція, за його оцінкою, у наступному році може прискоритися до 12-15%. "Ми переходимо впевнено до двозначної інфляції. Згодом вона може знижуватися, ефект переносу девальвації на ціни буде поступово зменшуватися в міру стабілізації ринку", - сказав він.

Банк Росії зараз очікує, що зростання цін за підсумками поточного року перевищить 10% на тлі різкого ослаблення рубля й продовольчого ембарго. В 2015 році, за оцінками регулятора, темпи росту споживчих цін можуть сповільнитися до 8%.

Кудрін також зазначив, що курс рубля стабілізується в першому кварталі 2015 року, у першу чергу - через скорочення імпорту й, відповідно, попиту на валюту. Необхідною умовою для цього є стабілізація цін на нафту.

Кудрін прогнозує зниження імпорту приблизно на 40%, при цьому великі ризики загрожують імпорту інвестиційного характеру, що ускладнить доступ країни до передових технологій, а значить сповільнить модернізацію.

Крім того, на його думку, у силу порушення роботи економіки й взаємних неплатежів, платіжна дисципліна суттєво погіршиться, внаслідок чого варто очікувати чергу дефолтів середніх і великих підприємств. 

"Сподіваюся не банків, тому що банки будуть більше захищені або це торкнеться тільки малих і середніх банків", - додав він.

"Таким чином, ми побачимо всі ознаки кризи. Сьогодні можу сказати впевнено, що й 2016 рік також буде роком зниження ВВП РФ. Далі ситуація буде залежати від цілого ряду обставин", - сказав Кудрін.

Екс-міністр також заявив, що антикризові заходи в економіці не спрацюють, якщо не помиритися із Заходом. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування