МЗС: Савченко, Сенцов і інші полонені - політичні заручники агресивної політики РФ

Неділя, 28 грудня 2014, 09:17

Незаконно утримувані на території РФ українські громадяни - О.Сенцов, О.Чірній, О.Кольченко та Г.Афанасьєв, як і народний депутат України Н.Савченко - стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

"МЗС висловлює рішучий протест проти судових рішень судів Російської Федерації від 25 та 26 грудня, якими було продовжено терміни тримання під вартою на території РФ незаконно утримуваних громадян України О.Сенцова, О.Чірнія, О.Кольченка, а Г.Афанасьєва засуджено до 7 років позбавлення волі", - йдеться у документі. 

"Українська сторона вкотре наголошує на неприпустимості та протиправності насильницького утримування громадян України, затриманих у травні 2014 року окупаційною владою в АР Крим під надуманим приводом нібито терористичної діяльності, та вимагає їхнього негайного звільнення", підкреслили в МЗС.

"Ми категорично відхиляємо аргументацію російської сторони щодо автоматичного набуття зазначеними громадянами України громадянства РФ у зв’язку з її юридичною нікчемністю та надуманістю. Нагадуємо, що примусове автоматичне надання російського громадянства мешканцям АР Крим є грубим порушенням їхніх прав і основних свобод, а також норм і принципів міжнародного гуманітарного права та зобов’язань РФ як держави-окупанта, які випливають зі статті 45 Гаазької Конвенції 1907 року та статті 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року", - заявили у зовнішньополітичному відомстві. 

"Безпідставність звинувачень та незаконність перебування під вартою є яскравим доказом того, що О.Сенцов, О.Чірній, О.Кольченко та Г.Афанасьєв, як і народний депутат України Н.Савченко, а також інші громадяни України, що нині проти власної волі утримуються на території Російської Федерації, стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України", - заявили в МЗС.

При цьому у відомстві закликали усе міжнародне співтовариство засудити такий демонстративний злочин проти основоположних прав людини та підтримати Україну в її прагненні захистити своїх громадян. 

Як відомо, ФСБ Росії заявила, що затримала в Криму "членів диверсійної групи "Правого сектора". Російські силовики стверджують, що затримані готували теракти в Сімферополі, Ялті та Севастополі. Серед затриманих - режисер Олег Сенцов, Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв, а також Олександр Кольченко.  Затримані заперечують звинувачення.

25 грудня Лефортовський суд продовжив термін утримання під вартою українських активістів Олександра Кольченка та Олексія Чирнія до квітня 2015 року.

Того ж дня суд визнав винним і засудив до семи років в'язниці громадянина України Геннадія Афанасьєва за нібито підготовку терактів у Криму.

26 грудня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 квітня 2015 термін утримання під вартою українського режисера Олега Сенцова.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування