Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк сказав, якою має бути ціна електрики з РФ, і розповів про "прокладку"

Вівторок, 30 грудня 2014, 14:41

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що ціна електроенергії з Росії не повинна бути вища, ніж ціна внутрішньої теплової енергетики в Україні.

На прес-конференції він також заявив, що саме Росія завадила вивезти вугілля з територій Донбасу, підконтрольних бойовикам.

"Основна проблема, яка пов’язана з електроенергією, це, звичайно, блокування російськими терористами постачання вугілля – нашого вугілля, яке видобувається на українських шахтах, якого накопичилося майже 4 мільярди тон, на територіях, які тимчасово підконтрольні російським терористам, на українські ТЕС", - заявив прем’єр.

"Чому не постачалося вугілля? Тому що росіяни їм (бойовикам) не давали дозволу постачати, заблокували фактично постачання цього вугілля. І друге – низка залізничних мереж просто заміновані – і нам не давали карту мінування, і фізично провезти це вугілля не видавалося можливим", - зазначив він.

"Третє – що стосується так званих перетоків – я вам не відкрию таємницю, якщо скажу, що контракт про перетоки існує вже декілька років між українським енергоринком і "Интер РАО". Це так званий балансуючий контракт: коли в них аварії, ми їм (росіянам) даємо перетоки, коли в нас аварії – вони нам даються перетоки", - сказав Яценюк.

Він шкодує, що не вдалося поки отримати перетоки з Європейського Союзу: "Це технологічно поки неможливо… Не була побудована так модель".

"Що стосується імпорту електроенергії, вчора я був поінформованої міністром і енергетичними компаніями про те, що вони ведуть переговори про укладання  додаткового прямого контракту по імпорту між Укрінтеренерго і Интер РАО", - сказав Яценюк.

"Були спроби засунути "прокладку" в імпорті електричної енергії. Саме тому уряд прийняв рішення – щоб ні у кого руки не чесалися: підписувати виключно прямі угоди на імпорт електроенергії, публічно… між державними компаніями", - заявив прем’єр.

"Я би дуже хотів не мати цього договору, а мати договір з європейцями. Поки що немає такої технічної можливості. Але будемо працювати над тим, щоб збільшувати власний енергетичний потенціал", - наголосив він.

"Я хочу взагалі-то, щоб Україна була експортером електричної енергії, як вона завжди була – в тому числі експортером до країн-членів ЄС", - сказав Яценюк.

По залишках на вугілля він зазначив:

"Обсяг споживання і обсяг вугілля, який ми отримуємо, нарешті став "+" – плюс 10 тисяч тон щоденно. Тому ми дещо накопичили на складах вугілля – 1,4 мільйона тон зараз накопичено. Це катастрофічна цифра в порівняні з минулим роком, коли було 3,4 мільйона тон, але поетапно ми відновлюємо процес постачання вугілля".

"І, як тимчасовий захід, сподіваюся на укладання публічної і прозорого контракту між державними компаніями України і Росії за ціною, яка не повинна бути вища, ніж ціна внутрішньої теплової енергетики", - заявив Яценюк.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування