В США знову масові протести через чергове вбивство поліцією афроамериканця

П'ятниця, 5 грудня 2014, 10:33

В американських містах другу ніч поспіль відбуваються масові протести через смерть чорношкірого чоловіка Еріка Гарнера, якого задушив білий поліцейський у Нью-Йорку.

Про це повідомляє BBC.

Тисячі людей вийшли на вулиці Нью-Йорка і інших міст США, перекриваючи дороги та влаштовуючи сидячі страйки.

Протести розпочалися у середу, коли суд вирішив не висувати звинувачення через смерть Гарнера. Тоді поліція затримала більше 80 мирних протестувальників.

У ніч четверга люди пронесли через Бруклінський міст гроби, пройшли декількома групами по Манхеттену з плакатами "Расизм вбиває" і "Сьогодні це припиниться".

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо заявив, що всі 22 тисячі поліцейських міста пройдуть перепідготовку на предмет спокійнішого затримання підозрюваних, а також носитимуть спеціальні натільні камери. Президент США Барак Обама привітав цю ініціативу мера.

Також менші протести пройшли у Чікаго, Вашингтоні, Денвері, Бостоні та інших містах. У Міннеаполісі люди перекрили рух, лігши серед швидкісного шосе.

Активісти мають намір провести ще один мітинг 13 грудня, після саміту щодо прав людини.

Поліція зупинила Гарнера на вулиці Нью-Йорка ще 17 липня за підозрою у відкритому продажі контрабандних сигарет. Під час затримання поліцейський Даніел Панталео взяв Гарнера, який пізніше виявився астматиком, за горло і повалив на землю, утримуючи силою. При цьому затриманий сказав, що не може дихати.

Пізніше влітку медекспертиза встановила, що Гарнер помер від задушення поліцейським.

У свою чергу захист Панталео наполягає, що той застосував дозволений силовий прийом, але не удушення, яке є забороненим.

Випадки расової дискримінації за участі поліції останнім часом у США привертають значну увагу.

У четвер у Південній Кароліні білий колишній поліцейський начальник був звинувачений у вбивстві неозброєного чорного чоловіка у 2011 році.

Крім того, у цей же день влада Клівленда, Огайо, погодилася провести перевірку поліцейського відділку після того, як розслідування виявило постійне невиправдане застосування сили, що викликало недовіру, особливо серед чорношкірих.

Також, як відомо, недавно у США відбулася хвиля протестів через вбивство білим поліцейським чорношкірого хлопця у місті Фергюсон і виправдальний вирок суду.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...