Рада прийняла за основу законопроект, що дозволить створити суспільне мовлення

Вівторок, 13 січня 2015, 16:48

Верховна Рада має намір створити суспільне телебачення і радіомовлення у формі публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", 100 відсотків акцій якого належить державі.

За ухвалення відповідного законопроекту № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" в першому читанні проголосували 230 депутатів.

За словами голови комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, яка представляла законопроект, він дозволить "створити реальну альтернативу приватним каналам, які є керованими".

За її словами законопроектом передбачено створення суспільного мовника у формі публічного акціонерного товариства, виведення державної УТР зі складу суспільного мовлення, щоб на її базі створити іномовлення та посилення ролі журналістів у визначенні редакційної політики.

"Існує альтернативний законопроект (№ 1357-1 Миколи Томенка). І ми сьогодні говорили і з його автором і з фракцією БПП про те, що деякі речі мають бути узгоджені в цьому законопроекті", - сказала Сюмар.

За її словами було узгоджено кілька моментів, зокрема автори законопроекту погодилися на пропозицію, що при створенні ПАТ в законі передбачається заборона на відчуження та приватизацію майна цієї нацтелекомпанії.

"Ми маємо знайти компроміс щодо створення окремих юридичних осіб телебачення і радіо і знайти позицію по обласних державних телерадіокомпаніях, щоб випрацювати до другого читання формулу, якою забезпечити можливість впливу місцевих громад на ці телерадіокомпанії, які мають працювати за стандартами суспільного мовника", - зазначила Сюмар.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...