Порошенко просить депутатів скасувати недоторканність – старий боржок

П'ятниця, 16 січня 2015, 09:19

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді скасувати депутатську недоторканність і обмежити суддівську.

Про це він сказав під час зустрічі з керівниками фракцій Верховної Ради, повідомляє прес-служба президента.

"Хотів би звернути увагу на застарілий борг, який міститься в нашій коаліційній угоді. Тому я взяв ініціативу на себе і підготував проект закону, який передбачає повне скасування депутатської недоторканності", - зазначив Порошенко.

Президент наголосив, що дана ініціатива підтримується суспільством.

"Це те, що більшість нас з вами обіцяли під час виборів. Як президент і як гарант Конституції, гарантую збереження демократії в державі – у нас не будуть переслідувати за політичними ознаками, незалежно від того, чи політичний діяч перебуває у владі, чи в опозиції", - наголосив він.

Порошенко з оптимізмом оцінює перспективи прийняття цього закону парламентом, оскільки кількість депутатів в коаліції перевищує 300 голосів.

Крім того, президент запропонував разом зі скасуванням депутатської безкарності обмежити недоторканність суддів.

"Сьогодні рівень довіри до судової системи та рівень корумпованості в судовій системі не є питанням лише в Україні. На всіх міжнародних зустрічах перше питання – реформа судової системи", - наголосив Порошенко.

Він зазначив, що інститут судової недоторканності має бути приведений до європейських стандартів.

Президент нагадав, що європейські інституції неодноразово наголошували на необхідності функціонального імунітету, який гарантує непритягнення до відповідальності лише за дії, вчинені у процесі виконання суддівських функцій, окрім випадків ухвалення завідомо неправосудного рішення чи грубого порушення присяги судді.

Порошенко констатував, що судді часто зловживають наданим їм імунітетом.

"Право давати згоду на затримання судді слід передати від політичного органу, яким є Верховна Рада, до юридичного – Вищої Ради юстиції", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування